Турну Мъгуреле

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Турну Мъгуреле
Turnu Măgurele
— град —
      
Герб
TurnuMagurele-Romania Church.jpg
Relief Map of Romania.png
43.7517° с. ш. 24.8708° и. д.
Турну Мъгуреле
Страна Flag of Romania.svg Румъния
Окръг Телеорман
Надм. височина 31 м m
Население Понижение 24 772 души (2011)
Пощенски код 145200
Телефонен код (+40) 02 47
Официален сайт www.municipiulturnumagurele.ro
Турну Мъгуреле в Общомедия

Ту̀рну Мъгурѐле (на румънски: Turnu Măgurele) е град в окръг Телеорман, Влашко, Румъния, 125 км югозападно от столицата Букурещ. Намира се на река Дунав, срещу Никопол. Площта му възлиза на 107,2 км2. През 2011 г. населението му е 24772 жители.

Изглед към Турну Мъгуреле от Никопол

История[редактиране | редактиране на кода]

Има останки от мост, построен от император Констанин през 330 г. Името в превод означава „планинска кула“. Река Олт е разделителната линия между Малка и останала Влахия.

Българите изграждат крепост с името Холъвник, наречена така, защото имала конфигурация на гащи (панталони). Друго име, с което е бил наричан оше, е Малък Никопол.

От 1417 до 1829 г. е османско владение. От 1968 г. – самостоятелно кметство.

Катедралата „Св. Харалампи“, построена в началото на 20 век от гръцки фермери, е повод за посещение, както и монумент на освободителна война от 1877 – 78 г.

Икономика, селско стопанство и хранителна промишленост[редактиране | редактиране на кода]

В миналото градът е център на химическа и текстилна промишленост (MTM, Manufactura Turnu Măgurele), сега работят още електро-промишлено предприятие ElectroTurris (завод за дизелови двигатели) и ConservTurris (завод за консервни продукти). Голяма част от изградените предприятия в селското стопанство, хранителната промишленост, производство на торове както и производствто на тектилна промишленсот, химия и произовдство на енергия са създадени през епохата на социалзима като смесени българо-румънски предриятия през декември 1987 и ноември 1988 г. на съответно първото и второто заседание на Специалната правителствена българо-румънска комисия (създадена при посещението на румънския президент Николае Чаушеску в НРБ през октомври 1987 г.) с протоколи от 15 декември 1987 и 16 ноември 1988 г. подписани съответно в градовете Русе и Букурещ от председателите на двете части на Специалната правителствена българо-румънска комсия – министъра на земеделието и горите на Народна република България Алекси Иванов и министъра на земеделието и хранителната промишленост на Социалистическа република Румъния Георге Давид с които правителствени документи се цели кооперирането на производствто между двете страни на фона на тогавашния междуанроден климат в социалистическите страни при който ръквовдствата на България и Румъния си сътрудничат тясно. Съгласно договореностите между НРБ и СРР от декември 1987 г. в Турну Мъгуреле е създаден и Завод за селксостопаснки машини – трактори за обработка на лозя и лозови машини които НР.България внася от СР.Румъния, който завод е закрит след падането от власт и разстрела на румънския президент Николае Чаушеску през декември 1989 г. Град Турну Мъгуреле си сътрудничи с България и при изграждане на две хидровръзки с българския град Никопол – първата през 1977 г., втората през ноември 1988 г. която е създадена и открита на 16 ноември 1988 г. от министъра на земеделието и горите и председател на Националния съвет по водите на НРБ Алекси Иванов и министъра на земеделието и хранителната промишленост на СРР и председател на комисията по хидроресурси при правителството на СРР Георге Давид на церемония в Турну Мугуреле, а съгласно подписания в Букурещ междупраивтелствен протокол от 16 ноември 1988 г. от министрите Алекси Иванов и Георги Давид НР.България и СР.Румъния декларират че нямат различия в позициите си по подкрепата на строителството на АЕЦ-Белене и хидроенергийния комплекс Никопол – Турну Мъгуреле трябва да си сътрудничи в производството на енергия с бъдещата АЕЦ-Белене.Екологичните изисквания [1] [2] към торовия завод не отговарят на тези от ЕС и често въздухът е замърсяван [3] [4] [5] [6] с неиндетифицирани газове със съдържание на амоняк и сероводород в пъти над нормите.

До 1990 г. има производство на тежка вода за АЕЦ „Черна вода“.

Зимовището за кораби Катина (на 3 км от пристанището) побира 24 съда.

Между пристанищата Турну Мъгуреле и Никопол се движи ферибот.

Население[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. Турну Мъгуреле е наброявал 28 297 души, а през 2011 г. – 24 772. За 5 години населението на града намалява с 12,5 %.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Вал Йонеску (1960) – скачачка на дълъг скок, сребърна олимпийска медалистка 1984 г.
  • Валентин Бадой (1975) – футболист, бек, играл в „Стяуа“ и „Рапид“.
  • Харичлея Дарчле (1860 – 1939) – оперна певица, сопрано.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]