Тънкоклюн свирец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тънкоклюн свирец
Природозащитен статут
CR
Критично застрашен[1]
Червена книга на България
CR
Критично застрашен
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Дъждосвирцоподобни (Charadriiformes)
семейство:Бекасови (Scolopacidae)
род:Свирци (Numenius)
вид:Тънкоклюн свирец (N. tenuirostris)
Научно наименование
Vieillot, 1817
Разпространение
Тънкоклюн свирец в Общомедия
[ редактиране ]

Тънкоклюният свирец[2] (Numenius tenuirostris) е птица от семейство Бекасови (Scolopacidae). Видът е критично застрашен в България; включен е в Червената книга[3] и в Закона за биологичното разнообразие.[2][4]

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Тънкоклюният свирец е средно едър дъждосвирец с големина на гълъб, много къса и тънка човка и кръгли тъмни петна по страните на тялото при възрастните птици.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Това е най-близкия до окончателно изчезване и най-слабо познат световно застрашен вид в Европа и Западна Палеарктика. Цялата му световна популация се оценява на 50 до 270 екземпляра. Видът е включен и в Световната Червена книга в категорията „Критично застрашен“. Единствените сигурни данни за гнезденето му са от началото на ХХ век, от района на р. Тара, Омска област в Сибир. Установен е да зимува на няколко места в Северна Африка, Близкия изток и Южна Европа, като по време на миграцията си е наблюдаван и в други части на Източна и Централна Европа.

През 70-те години все още е било възможно да се наблюдават ята от повече от 100 птици в Мароко, но след това вида рязко намалява. Последното му редовно зимовище е Мерха Зерга, крайбрежна лагуна на Атлантическия бряг. До 90-те години там е можело да се наблюдават по няколко птици. Последното наблюдение оттам е от 1995, когато само една птица идва да презимува. Последното достоверно наблюдение на вида е на 4 птици в Гърция през 1999. След това вида не е наблюдаван.

От 1888 до 1993 г. със сигурност е наблюдаван в България само 32 пъти. Последните наблюдения са били от в района на Атанасовското езеро, залива Ченгене скеле, Пода и Поморийското езеро. Последното достоверно наблюдение от България е от 1993 г.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Храни се с дребни безгръбначни животни, които намира в плитчините на различни водоеми (свръхсолени и сладководни езера и други водоеми със стоящи води, наносни плитчини по морския бряг) и в разпололожени в съседство до тях ливади, пасища и други открити затревени терени.

В България този свирец е бил прелетен гост на път за зимовищата си в Северна Африка.[5] Днес в орнитологичните колекции на Национален природонаучен музей при БАН се съхраняват 6 екземпляра от този критично застрашен вид в световен мащаб.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Numenius tenuirostris (Vieillot, 1817). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)
  2. а б Закон за биологичното разнообразие // lex.bg. Посетен на 2022-09-29.
  3. Димитров, Милко; Янков, Петър. Тънкоклюн свирец // Червена книга на Република България. БАН. Посетен на 2022-10-24.
  4. BirdLife International. Numenius tenuirostris // Червен списък на застрашените видове 2006. IUCN, 2004. Посетен на 4 април 2007. (на английски) Database entry includes justification for why this species is critically endangered
  5. Боев, Н. 1954. Свирците в България. – Лов и рибарство, 2-3: 7.
  6. Boev, Z. 2003. Specimens of extinct and threatened birds in the collections of the National Museum of Natural History in Sofia, Bulgaria. – In: Collar, N., C. Fisher, Ch. Feare (Eds.). Why Museums Mater; Avian Archives in Age of Extinction. – Bulletin of the British Ornithologists’ Club. 123A – Suppl. 2003: 234-245.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Birdlife International
  • Петър Янко[1]в, Национален план за действие за опазването на тънкоклюния свирец (Numenius tenuirostris)в България, 2002-2006, в: Янков, П (отг.редактор). Световно застрашени видове птици в България. Национални планове за действие за опазването им, Част 1, БДЗП – МОСВ, Природозащитна поредица, Книга 4, БДЗП, София, стр. 204-220