Тюркмен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тюркмен
Общи данни
Население 282 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 15,484 km²
Надм. височина 195 m
Пощ. код 4157
Тел. код 03197
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 73794
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Брезово
Радньо Манолов
(БСП)

Тюркмен е село в Южна България. То се намира в област Пловдив, община Брезово.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Основна религия е християнството, в селото има само една жена, изповядваща ислям.

В селото има и християнска църква „ Свети Иван Рилски “, която е реставрирана и предстои освещаването ѝ.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Тюркмен представлява малко селце с малко население. Притежава библиотека, но не и училище, поради малкият брой деца в селото. Малко след селото има язовир, благоприятен за улов на каракуда, червеноперка и шаран. От едната страна завършва с хълмове, използвани най-често за добив на камъни. Точно пред „лицето“ на селото минава шосе, водещо до Гранит, Оризово и както следва нататък. По черен път, отклоняващ се от шосето, се стига до така наречената „Стара река“, а малко след нея и до гората. „Старата река“ се използва за добив на чист и фин ситен пясък. Гората е наполовина изсечена. Подходяща е за лов на зайци и пъдпъдъци.

До Руско – турската освободителна война 1877 – 78 г. Тюркмен, както и съседните чоба, Гранит, Оризово, Братя Даскалови, Брезово са села населени предимно с турско население. След Освобождението имотите и земите им се изкупуват от бьлгари от близките средногорски села. Този процес не подминава и Тюркмен. Основен поминьк за онова време е скотовьдството-предимно овце и биволи, както и земеделие.

Освен големия язовир над селото – „Дългъна“, който е с естествени извори и от него трьгва Тюркменската река, преминаваща през с. Гранит, Оризово и вливаща се в р. Марица, има още множество микроязовири.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

На 1 февруари се провежда традиционен празник на лозето. На полето се зарязват лози и се заливат с червено вино, за да бъде реколката по-богата.

Традиционен събор на 20 октомври.