Свежен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Свежен
Svejen1.jpg
Общи данни
Население 199 души[1] (15 юни 2022 г.)
3,33 души/km²
Землище 59,985 km²
Надм. височина 752 m
Пощ. код 4304
Тел. код 031996
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 65526
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   кмет
Брезово
Христо Енков
(ГЕРБ)
Кметство
   кмет
Христо Енков
Свежен в Общомедия

Свежен е село в Южна България, в община Брезово, област Пловдив. Разположено е в Сърнена Средна гора. Отстои на 32 км от Карлово и на 68 км от Пловдив.


География[редактиране | редактиране на кода]

Село Свежен лежи на 752 м над морското равнище.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

В климатично отношение с. Свежен се отличава доста от околните му селища. Понеже е на по-голяма надморска височина в сравнение с околните села, тук е и много по-хладно. През зимата стават доста големи студове и обикновено зимата е снежна и трае от месец ноември до началото на месец април. Дебели снегове рядко падат и не се задържат дълго. Пролетта е хладна, къса и често променлива; лятото късо и хладно, а есента хладна и дъждовна. Въпреки тези особености, климатът тук позволява засятото със зърнени храни да се прибира навреме. Селото е изложено по своето местоположение на ветровете. Най-силни са североизточният и северозападният, а южният и северният прехвърлят местата около къщите. Селяните наричат североизточния вятър „Горния“, понеже идва от горното течение на Свеженска река, северозападния – „Долния“ (от долното течение на реката), северния – „Овчиларски“, тъй като духа от с. Александрово (Окчулари), а южния – „Кокалски“, от местността „Кокала“. В селото овощията, лозята, розите разцъфват много по-късно от тези в околността. Най-много дъждове падат пролет и есен.

История[редактиране | редактиране на кода]

Село Свежен

До 1934 г. се нарича Аджар, което в превод от турски значи здрав/каменен, а според някои източници от арабски „ханджар“ – кама, нож. По време на османската власт през 18 – 19 в. е било център на Караджадагска нахия. Като малък околийски център е владеело 62 села до поречието на Марица и околията на Чирпан. Като административен център Аджар е многолюдно, икономически добре развито, с будно българско население, с ярки културни прояви селище. Поминъкът на жителите е абаджийство, розопроизводство, скотовъдство.

Селището се разраства в Османската империя до големината на малък градец. В дописка във вестник „Право“ от 1872 година Аджар е наречен „граденце“. Като негов главен недостатък е определено безводието. Отбелязва се, че много жители изкарват прехраната си, като работят в Анадола и в Цариград.[2]

На връх Къдрафил над селото е лобното място на войводата Хаджи Димитър според една от версиите. Тежко раненият войвода бил пренесен от трима негови четници до върха, след което местни овчари се грижили за раните му, но в началото на август 1868 г. състоянието на войводата се влошило и той починал от раните си, след което бил погребан на върха. През 1880 г. аджарци изравят костите на Хаджи Димитър от гроба му на връх Къдрафил, пренасят ги в селото и с църковен ритуал ги препогребват в двора на черквата „Св. св. Петър и Павел“, за което днес свидетелства поставената там паметна плоча. Дописка за това събитие била поместена в пловдивския в-к „Марица“. Научавайки за случката, майката на войводата, Хаджи Маринка Асенова се снабдила с пълномощно от кмета на Сливен и заминала за Аджар. Студената снежна зима ѝ попречила да достигне до селото и тя отседнала в близкото с. Домлян, където ѝ били предадени изровените кости на сина ѝ. Баба Маринка разпознала черепа на сина си по избития зъб и потвърждавайки, че това наистина са останките на Хаджи Димитър, ги отнесла в Сливен, където били препогребани от Митрополит Серафим до апсидата на църквата „Свети Николай“ в родния квартал на войводата Клуцохор.

Страница от Псалтира на даскал Филип 

Аджарци активно участвали и в Априлското въстание през 1876 г. Уличено в стари провинения към империята, селото било опожарено през лятото на 1877 г., по време на Руско-турската освободителна война от настъпващите орди на Сюлейман паша след безразсъдното и неоправдано от военно-стратегическа гледна точка провокативно нахлуване на отряда на ген.Гурко на юг от Стара планина.. От над 1200 къщи след опожаряването оцеляват около 100. Стотици хора загиват в пламъците. Около 680 мъже – аджарци са заловени и обезглавени, хиляди напускат домовете си. Трагедията е сравнена от историците с клането в Батак през 1876г. След Освобождението селото възкръсва за нов живот.

В околността на селото има тракийски могили, останки от крепости, калета и манастири. В началото на 20 век селото е наброявало над 5000 души и е било търговски център на околията.

През 1987 г., с Указ на Държавния съвет на НРБ, селото е обявено за архитектурно-исторически резерват.[3]

Култура[редактиране | редактиране на кода]

През XVI–XVII век в Аджар (Свежен) функционира книжовна школа, достоен наследник на Търновската книжовна школа след падането на България под османско владичество. Преписват се, илюстрират и подвързват ръкописи главно с църковно съдържание – требници, минеи, евангелия, дамаскини, преписва се Паисиевата история. Представители на Аджарската книжовна школа са поп Йовко, даскал Недялко и синът му даскал Филип.[4] Сред образците от работата на Аджарската школа е Псалтирът на даскал Филип.

През 1850 е създадено килийно училище, а през 1868 г. първото българско селско читалище.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

язовир Свежен
Хижа Свежен

В близката околност се намират хижите Свежен, Братан и Каваклийка, връх Братан, язовирите Свежен и Домлян и други красиви местности.

През селото протича Свеженска река, а недалеч от Свежен има минерален извор с изградена чешма – „Невенкина чешма“.[5]

Животински свят[редактиране | редактиране на кода]

В сърцето на Сърнена Средна гора най-често срещаните животни са сърните, благородния елен, дивото прасе, вълка, чакала, лисицата, заека, в близкото минало и кафявата мечка. От пернатите – ушата сова, бухал, ястреб, кукумявка, улулица, селска лястовица, кукувица, славей, чучулига, сврака, врана. В „Червената книга“ на защитените видове са сухоземната костенурка, таралежът. От влечугите – смок мишкар, усойница, пепелянка.

Кухня[редактиране | редактиране на кода]

Основни продукти в свеженската кухня са картофите (барабой – според местния диалект) и фасулът. Типично ястие за района е картофи с ориз, приготвени на фурна; т.нар биди (катми), които се пекат на глинен сач и може би най-известната по готварските книги рецепта – фалшив заек по свеженски. Свеженски катък – ястие от сварено и посолено прясно овче мляко, което престоява 2 – 3 дни на 10 – 15 градуса температура и е готово за консумация. Характерно е сладкото от тикви-рачел и тестените ястия трейница и ушмер.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени
Свързани
 • Муравей Радев (р.1947), министър на финансите от 1997 до 2001 г.[7].
 • Владимир (Валди) Тотев, (р.1951), рок-музикант и композитор, внук на полк. Владимир Серафимов[8].
 • Димо Божиков – укривал и хранил известния български войвода Хаджи Димитър.
 • Даскал Марко Тодоров Божиков – виден общественик, читалищен деец, учител – убит на 26 юли 1944 г.
 • Христо Иванов Чолчев (1887 – 1978), издател, журналист и общественик
 • Кирил Кавадарков - актьор

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. www.grao.bg.
 2. в. „Право“, Цариград, № 7, 24. април 1872. Цит. по Извори за българската етнография, т. 1 – Из българския възрожденски печат, София 1992, с. 212.
 3. https://bnt.bg/news/selo-svezhen-arhitekturno-istoricheski-rezervat-301003news.html
 4. вж. Дончева-Панайотова, Н. Аджарски книжовници ­ илюстратори от XVII век. Велико Търново, 1998, 128 с.
 5. Сгушено в Средна гора село привлича с красиви пейзажи
 6. Паметна плоча на капитан Дойчин Бояджиев, Wikimapia
 7. m.dnevnik.bg
 8. paper.standartnews.com, архив на оригинала от 6 март 2016, https://web.archive.org/web/20160306023319/http://paper.standartnews.com/archive/2002/08/25/faces/s3466_2.htm, посетен на 2018-09-16 

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]