Уикипедия:Бот/Задачи/Архив/2023

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Това е архив на стари заявки за бот на Уикипедия:Бот/Задачи.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да направите нова заявка или да коментирате стара, използвайте текущата страница.

Списък с епизоди

Привет! Надявам се да не е трудна задачата. За съжаление, твърде много са за ръчно преместване. Може ли всички страници, които започват със „Списък с епизоди на...“ да бъдат преместени така, че името на продукцията, ако е на български, да бъде в кавички. Бих бил благодарен не само аз, но и уважаемите читатели. Carbonaro. (беседа) 18:22, 17 февруари 2023 (UTC)

✔Изпълнено Изпълнено --Ted Masters (беседа) 20:15, 24 февруари 2023 (UTC)
Изненадан Не може да бъде! Благодаря много. Carbonaro. (беседа) 11:59, 25 февруари 2023 (UTC)

Генщаб

Ако може да се замени "По топографска карта М1:50 000, издание 1980-1985 „Генеральный штаб“" с Шаблон:Генщаб. Благодаря. Мико (беседа) 11:41, 12 март 2023 (UTC)

✔Готово Готово. Обработени 313 страници. --Ted Masters (беседа) 00:02, 14 март 2023 (UTC)
Много благодарим. усмивка -- Мико (беседа) 11:35, 14 март 2023 (UTC)

Инфокутии

Привет! Възможно ли е бот да засече кои статии нямат информационно каре в началото на статията (инфокутия)? Elizaiv22 (беседа) 04:07, 22 март 2023 (UTC)

По принцип да, но сигурно ще са много. Ако искаш да правиш ръчни корекции, може да ти е по-удобно да ползваш Petscan. Примерно това са статиите от Категория:Български писатели, невключващи Шаблон:Infobox. --Спас Колев (беседа) 15:17, 22 март 2023 (UTC)
Напомням, че невинаги добавянето на инфокутия е препоръчително. Ако беше задължителен елемент, третирането на подобни случаи щеше да бъде същото като без категория. Carbonaro. (беседа) 15:20, 22 март 2023 (UTC)

Награди „Оскар“

Бихте ли могли да преместите всички тези страници така, че Оскар да е в кавички? Източник: ibl.bas.bg. Благодаря! Carbonaro. (беседа) 15:02, 24 март 2023 (UTC)

А тези? И въобще подходящ ли е форматът „Оскар“ година? Гледам, че е имало някаква дискусия по въпроса, но до консенсус не се е стигало. Изобщо миш-маш е положението, както винаги. ухилване Не и е мястото тук на тази тема, но така или иначе е свързана с корекцията, та все пак да питам за мнения… --Ted Masters (беседа) 16:05, 25 март 2023 (UTC)
Оф, да, знам. Има и Оскар за..., гледам да ги карам една по една, че тъкмо да реша, че съм приключил, и изскачат още. Ако мислиш, че ще има сърдити, може и да не го правим. Carbonaro. (беседа) 16:30, 25 март 2023 (UTC)
Ще изчакам няколко дена. Ако няма гъкнали, ще мина и ще им добавя кавичките. Уеднаквяването на форматите на заглавията може да почака още 10 – 15 години. Примерно. ухилване --Ted Masters (беседа) 16:43, 25 март 2023 (UTC)
Оскари не може да има кавички - мн. число, правилното име е - Награди „Оскар“ ХХХХ. 1--Rumensz (беседа) 20:23, 25 март 2023 (UTC)
Не беше случайност, че по-горе питах „Подходящ ли е форматът „Оскар“ година“, а не „Подходящ ли е форматът „Оскари“ година“… със или без допълнението „награди“ отпред. Но благодаря за включването, Captain Obvious! намигане --Ted Masters (беседа) 18:00, 26 март 2023 (UTC)
Не е и случайност, което написах. Не може да е „Оскар“ година“, тъй като се дават наградите „Оскар“ (за ...), а не една награда. --Rumensz (беседа) 18:40, 26 март 2023 (UTC)
Напротив, може да бъде пропусната думичката „награди“ и да остане само като „Оскар“ година. Името на церемонията (както и на самата награда) е собствено име, което би следвало да е в единствено число, независимо колко броя награди се дават. Друг е въпросът дали това е най-удачният вариант, макар да е най-краткият. Аз също смятам, че трябва да се добави „награди“ пред собственото име в заглавията (за по-голяма яснота), ако ще се следва точно този формат. А може да бъде и без кавички, ако пояснението е в скоби – напр. Оскар (<година>) или Оскар (награди, <година>). Супер, това го изяснихме най-накрая. Сега същото май трябва да се обясни и на създалия ги под този формат потребител. Нещо друго да отбележите, което евентуално аз може да съм пропуснал? --Ted Masters (беседа) 20:20, 26 март 2023 (UTC)
Сега като се поразрових, забелязах, че и „Оскари“ се ползва в разни медии (dw.com, segabg.com). Дали е правилен вариант, това трябва да го кажат филолозите… Аз съм силно объркан, ако не друго. Пас съм откъм нанасяне на корекции при такава неизяснени случаи. --Ted Masters (беседа) 20:45, 26 март 2023 (UTC)
Има разлика в използването на думите. От собственото име на наградата „Оскар“ произлиза нарицателното оскар, което означава самия предмет, а оскари е общото название на наградите като предмети. Подобно е при „Ксерокс“ (фирмата) и ксерокс като копирна машина, или „Джип“ (фирмата) и произлязлото от нея джип като вид кола. Така, че Оскар (<година>) за заглавие е неправилно. И церемонията не се казва „Оскар“, а е Награди на Академията ..., които се връчват на годишната церемония. Та питайте филолозите, тук май има доста. Пък и не е правилно да има различни имена на статиите за отделните години. --Rumensz (беседа) 23:52, 26 март 2023 (UTC)
Какво означава „самият предмет“? Наградата не се ли явява този предмет? Да не би да твърдите, че нито един предмет не може да има същ. собствено име? Примерите с марки, които са пионери в определена област, което пък впоследствие води до практиката да се наричат всички подобно изглеждащи и функциониращи предмети с техните имена, не са аналог на случая с наградите. Не е удачно да се правят подобни сравнения. Озадачен съм. Това истинско незнание на езика ли е, или е просто опит за тролене? Дано да е второто, че иначе никак не изглеждат добре нещата… Нерешеност А между другото на английски церемонията е известна и под името „Оскари(те)“. Всъщност от вече близо 10 години това е използваното/официалното име. Забележете главната буква на английски, която също индикира собствено име. Подозирам, че след като се транскрибира, името си остава същ. собствено в българския. Да, филолозите определено трябва да си кажат думата. Та кои са тези потребителите филолози, които Вие ще препоръчате? Само ще помоля да не са от самозваните, че доста ясно се вижда що бисери могат да бъдат натворени… намигане --Ted Masters (беседа) 17:00, 27 март 2023 (UTC)
Трябва да се освободите от предубеждението си, което е в резултат на претовареност, а тя не идва от мен, а от колегите Ви. Виж за кавички и предмети. Даже в показания от Вас източник е дадено „Оскарите“ (в кавички), което подчертава, че имат предвид името на наградата. Дори да махнем церемонии и пр. от заглавието на статията, пак ще трябва „модерно“ да пишем - „Оскарите“ (2022), примерно. Което пък не е по-различно от - Награди „Оскар“ (2022). Айде тролете и Вие! --Rumensz (беседа) 18:37, 27 март 2023 (UTC)
Случайно да погледнахте примерите от сайтовете, които ми сочите? Откривам някакво противоречие. Сайтът на ИБЕ посочва, че името е собствено (т.е. има кавички и започва с главна буква), дори когато е употребено самостоятелно, докато този на „Отличник“ посочва, че името ставало нарицателно (съответно е без кавички и с малка буква). Това се случва при горе-долу сходни примери – Той получи своя „Оскар“ миналата година срещу На церемонията той получи оскар. Думата своя спокойно може да се махне от първия пример или да се вмъкне към втория (преди оскар), като това не променя по-никакъв начин смисъла на изречението, както и информацията, която то носи. Можете също да опитате да замените своя с награда, за да се получи още по-интересна ситуация. Сега Вие открийте приликите/разликите и изберете на кой от двата сайта да вярвате. Толкоз храна от мен! --Ted Masters (беседа) 19:24, 27 март 2023 (UTC)
По спомени имаше и някаква драма с годината (дали да е на церемонията или на обхващания от наградата период) + разминаване (отместване с единица?) в номерата на церемониите. --Спас Колев (беседа) 08:51, 26 март 2023 (UTC)
Добре. В такъв случай смятам да пропусна страниците от типа Оскари <година>. Те ще останат за по-нататъшно преместване, ако се стигне до консенсусен и адекватен вариант относно заглавията им. --Ted Masters (беседа) 18:00, 26 март 2023 (UTC)
Значи засега само тези и тези? Бива. Carbonaro. (беседа) 18:13, 26 март 2023 (UTC)
✔Готово Готово. --Ted Masters (беседа) 19:10, 1 април 2023 (UTC)

Статии за България в други езикови версии

Привет, прави ми впечатление, че има статии за български компании и личности, които са налични в английската уикипедия, но не и в българската. Възможно ли е да се направи (или напише, не съм наясно) бот, който да засече статии, в които се среща думата "България" или "български" в английската Уикипедия, но нямат междуезикова препратка към bg.wikipedia.org, за да ги преведа постепенно? Elizaiv22 (беседа) 10:08, 1 юли 2023 (UTC)

Elizaiv22: Виж този инструмент. С него можеш да намериш страниците от определена категория, които нямат междуезикова препратка към посочена от теб уикипедия.
Например при търсене с тези параметри се показват всички страници от категорията Companies of Bulgaria, които нямат съответстваща страница при нас. Carbonaro. (беседа) 11:46, 1 юли 2023 (UTC)
Супер! Мерси, @Carbonaro.! Elizaiv22 (беседа) 11:51, 1 юли 2023 (UTC)
Също https://petscan.wmflabs.org/ - по-сложен интерфейс, но може да се изключват нерелевантни категории. --Спас Колев (беседа) 06:24, 2 юли 2023 (UTC)
Благодаря, @Nk! Преди време по друг повод мисля, че ми беше шервал линк от petscan, явно ще трябва да поразуча как се работи с него :) ! Elizaiv22 (беседа) 10:31, 2 юли 2023 (UTC)

Вътрешни препратки към други езикови версии

Привет, направи ми впечатление в Шахматна нотация за пореден път, че някои потребители слагат вътрешни препратки към други езикови версии на Уикипедия. Има ли как бот да мине да провери за такива препратки? Elizaiv22 (беседа) 19:37, 8 май 2023 (UTC)

Не става много ясно какво е искането – да провери и да изготви списък (за евентуални ръчни корекции) или да провери и директно да редактира (т.е. да ги премахне)? --Ted Masters (беседа) 22:37, 26 май 2023 (UTC)
Списък би бил достатъчен, аз ще си ги махна ръчно. На някои места може вече да има подходащя вътрешна препратка, така че ми се струва по-добре ръчно да се проверят. Elizaiv22 (беседа) 10:05, 1 юли 2023 (UTC)
Elizaiv22: Информативно споменавам, че става въпрос за 376 открити статии. Мога да Ви предоставя списъка в някаква подстраница към Вашето потребителско име. Само ѝ определете име. За улеснение при намирането на препратките към други езикови версии в текста можете да копирате и добавите следното във Вашия common.css:
.extiw[href*=".wikipedia.org"] {
	background-color: #d1ffbd;
}
Това ще придаде светлозелен фон на препратките към други езикови версии в режим на четене на текста, без да засяга останалите вътрешни препратки. Ако цветът не Ви допада, можете да го настроите по Ваше желание, променяйки стойността на background-color. --Ted Masters (беседа) 21:19, 9 юли 2023 (UTC)
Супер, много благодаря, @Ted Masters! Нямам предпочитания за името, може би нещо като interwiki (друга подстраница на потребителското име не ми е известно да имам, така че няма как да ги объркам). За цвета също нямам претенции. Поздрави, Elizaiv22 (беседа) 21:33, 9 юли 2023 (UTC)
✔Готово Готово. Потребител:Elizaiv22/interwiki. --Ted Masters (беседа) 21:43, 9 юли 2023 (UTC)

Шаблон

Може ли да се заменят цитиранията на "Български възрожденски майстори" с цитирания на Шаблон:Василиев? Благодаря. Мико (беседа) 12:03, 11 юли 2023 (UTC)

✔Готово Готово – 38 страници са минати от моя бот, останалите замени са направени от Carbonaro. --Ted Masters (беседа) 19:32, 13 юли 2023 (UTC)
Хъм. Би трябвало да са над 1000? Много благодаря.:)-- Мико (беседа) 19:39, 13 юли 2023 (UTC)
1000? Нещо да пропускам? ухилване На мен ми излизат само 2 резултата при търсене в текста на „Български възрожденски майстори“. --Ted Masters (беседа) 19:47, 13 юли 2023 (UTC)
772. Карбонаро ги е направил на ръка??? Това е отдаденост :). Благодаря и на двама ви.-- Мико (беседа) 19:52, 13 юли 2023 (UTC)
Когато търсех по низ, преди да почна корекциите, ми излязоха близо 40 резултата. Най-вероятно той ги е оправил – гледам, че два дена (11 и 12 юли) е минавал по разни статии. усмивка --Ted Masters (беседа) 19:58, 13 юли 2023 (UTC)
То остана и на ръка да ги правя... Не съм чак толкова голям уикихолик. Carbonaro. (беседа) 06:55, 14 юли 2023 (UTC)

World Flora Online

Привет! World Flora Online е (една от) най-големите бази данни за растени в света и е източник за болшинството статии за растения. Преведох статията и сега имам следния въпрос - може ли в източниците навсякъде да се добрави вътрешна препратка към новосъздадената страница? Поздрави, Elizaiv22 (беседа) 13:41, 23 юли 2023 (UTC)

Доколкото виждам, те са 15-ина статии, които току-що оправих. Нещо друго необходимо ли е? усмивка Carbonaro. (беседа) 13:53, 23 юли 2023 (UTC)
Мислех, че са повече, моя грешка. Благодаря, @Carbonaro.! Elizaiv22 (беседа) 13:55, 23 юли 2023 (UTC)

Вътрешни препратки към вестници

Привет! Тръгнах ръчно да добавям препратки към Дейли Телеграф (от The Telegraph и The Daily Telegraph), но се оказаха много, а освен това и на другите медии се оказа че липсват (New York Times, Guardian, Independent, Daily Mail, etc.). Не знам доколко е важно в източниците да фигурират вътрешни препратки към страниците на съответните медии, но ако може да се оправят, мисля, че би изглеждало по-добре отколкото е в момента. Поздрави, Elizaiv22 (беседа) 12:49, 28 юли 2023 (UTC)

Elizaiv22, лично аз смятам, че за текста може би е важно да има препратки към посочените медии, но това зависи най-вече от контекста на самата статия. За източниците (и то за/във всички) ми се струва не особено нужно, да не казвам, че даже ми идва малко като излишна украса. Но това е само мое мнение. Ще изчакам известно време. Ако няма възражения в рамките на няколко дни, ще се постарая да изпълня заявката. --Ted Masters (беседа) 17:25, 29 юли 2023 (UTC)