Уикипедия:Наръчник/Имайте предвид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Наръчник на
уикипедианеца

Начало
Бърз урок
Редактиране
Форматиране

Текст
Картинки
Символи
Таблици
Шаблони
Формули

Препратки
Категории
Беседи
Имайте предвид
Други полезни съвети

Има няколко основни неща, които винаги трябва да помните, когато редактирате и обогатявате Уикипедия.

Уикипедия насърчава атмосфера на приятелство и разбирателство. Постоянните участници се обръщат един към друг на „ти“. Разбира се, в ежедневната работа има и несъгласия и дори словесна и редакторска война, но от уикипедианците се изисква максимално да ги избягват и да се държат възпитано и културно.

Най-важното: винаги считайте, че другите редактори имат добри намерения. Никога не подценявайте усилията им и не мислете, че те вредят на енциклопедията. Ако някой от редакторите направи нещо, което ви притеснява или обижда, оставете му любезно съобщение на неговата лична беседа или на беседата на статията, за която става въпрос, и го помолете да обясни основанията за действията си. Убедени сме, че като избягвате споровете и караниците, ще си спестите много неприятности.

Редакторски правила[редактиране на кода]

Неутрална гледна точка[редактиране на кода]

Редакторската политика на Уикипедия се базира на т.нар. „неутрална гледна точка“ („neutral point of view“), често цитирана като „NPOV“ или „НГТ“. Тази политика гласи, че ние приемаме всички съществени гледища по дадената тема. Всички съществени! Вместо да излагаме едно единствено мнение по въпроса, ние се опитваме да представяме всички възгледи по темата, без да съдим кое от тях е правилно. Целта ни е да информираме, а не да убеждаваме читателите си в нещо. Политиката ни НЕ означава, че от нашите статии се очаква да бъдат „обективни“, тъй като в спора и двете страни вярват, че имат „право“.

Допуска се в статиите да се изразява мнение, но то трябва да бъде представено именно като нечие мнение, а не като факт. Освен това е добра идея тези мнения да бъдат недвусмислено определяни като такива, като например „Защитниците на това мнение казват, че…“ или „Известният коментатор Х вярва, че…“.

В Уикипедия можете да срещнете и статии, определени като „POV“. Това е жаргонен термин в Уикипедия за предубедени статии или такива, които очевидно изразяват само една от гледните точки. В тази категория попадат и рекламните статии, както и тези с подчертана политическа принадлежност. В по-леките случаи, една статия може да е маркирана като „POV“ дори и само за това, че е отделено значително място само за едната от гледните точки, дори ако и двете мнения са представени неутрално.

Ако ще се занимавате с дискусионни статии на теми като религия или политика, много е важно да прочетете политиката на Уикипедия за неутралната гледна точка колкото е възможно по-скоро. Може би е добре да прочетете също и Уикипедия:Успокойте се преди редакция на гореща тема. Ако ще посветите времето си на по-малко емоционални теми като математиката или видео-игрите, пак ще е от полза да прочетете тези политики, но не е чак толкова належащо. Запомнете тези съвети и прочетете пълната политика, ако попаднете на NPOV съдържание.

Значимост на темите[редактиране на кода]

Уикипедия е енциклопедия. Следователно статиите трябва да съдържат енциклопедична информация по "значими" теми. Кое всъщност е истински значимо, е обект на неугасващ дебат в Уикипедия, но малцина от нас са съгласни, че трябва да има статия за всеки човек на планетата, всяка компания, която продава нещо, или всяка улица във всеки град на света.

Тук също така не е подходящото място за публикуване на новаторски научни изследвания, новосъздадени теории и пр., които не са потвърдени от съответствуващи рецензии. За повече информация относно това, какво трябва да съдържа Уикипедия, разгледайте Уикипедия:Какво не е Уикипедия, критериите за значимост на човешки същества, Criteria for inclusion of biographies и What's in, what's out.

Ние също така не окуражаваме авторите да пишат за самите себе си или за своите собствени постижения, тъй като така би възникнал конфликт на интереси. Ако сте постигнали нещо забележително, някой друг рано или късно ще напише статия за това.

Цитиране на източниците[редактиране на кода]

Уикипедия не изисква да цитирате източниците си на информация за статиите, по които работите, но ние предпочитаме да го правите, когато това е възможно. Ако използвате книга (или книги), за да напишете статията си, цитирайте ги в подзаглавие "Библиография", най-долу на статията ви. Ако използвате уеб-сайт, направете "Външна препратка" към него. Това позволява на читателите да направят необходимите проверки и да намерят допълнителна информация.

Авторски права[редактиране на кода]

Молим ви да не публикувате тук материали с авторски права без разрешение. Най-добрите статии са онези, които се основават на собствените познания по темата, или са синтез от няколко различни източника на информация. За повече подробности относно авторското право вижте и Уикипедия:Авторско право.

Преименуване на статии[редактиране на кода]

Ако срещнете статия, чието заглавие е неправилно, молим ви да не копирате и залепвате целия текст от статията и да го поставяте под новото, по-подходящо заглавие. Предпочитаният метод е да преместите цялата статия под новото име. Ако това ще ви е за първи път, прочетете внимателно предупрежденията.

Преместването се прави само от регистрирани потребители, на нерегистрираните бутон „преместване“ не им се показва.


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Tutorial (Keep in mind) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​