Уикипедия:Наръчник/Редактиране

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Редактирането на страници е един от основните начини да допринасяте към Уикипедия и да се забавлявате.

Отваряне за редактиране

Ще започнем с най-простата възможност на Уикипедия — възможността да редактирате страници. Като изключим няколкото защитени страници, всяка страница в енциклопедията в горната си част има бутон (или препратка) „Редактиране на кода“. Натискането му ще ви позволи точно това, което гласи — да редактирате страницата, която разглеждате. Сайтове като този, в който всеки може да редактира всичко, са известни като уикита.

Разположение на бутона Редактиране на кода на примерна страница на Уикипедия

Опитайте! В нов прозорец отворете пясъчника и натиснете бутона „Редактиране на кода“ (Внимание: НЕ натискайте „Редактиране на кода“ на тази страница, а в новия прозорец!). Ще видите текста на страницата заедно с форматиращите символи. Наричаме това режим на редактиране.

Напишете нещо интересно и забавно, дори просто Здрасти!. След това съхранете редакцията и вижте какво сте направили. Повече подробности можете да прочетете на тази страница. Може би ще е най-удачно да я отворите в нов прозорец, за да можете да продължите напред с Наръчника.

Предварителен преглед

Бутонът „Предварителен преглед“ под полето за редактиране ви позволява да видите как ще изглежда страницата след вашата редакция, преди да сте я съхранили. Опитайте! Редактирайте пясъчника, след това натиснете бутона „Предварителен преглед“. Всички правим грешки, а тази възможност ни позволява лесно и бързо да ги отстраним преди да сме запазили грешката.

Разположение на бутона Предварителен преглед под полето за редактиране

Ако привикнете да използвате предварителния преглед преди да съхраните редакцията си, това ще спести много работа на вас и на другите уикипедианци. Това ви позволява да правите промени и виждате резултата толкова пъти, колкото желаете. Докато останете доволни от работата си.

Малки промени

Ако сте се регистрирали и вече сте влезли с име и парола в системата, преди да съхраните редакцията си, можете да отбележите, че сте нанесли малка промяна. Това ще покаже на другите редактори, че промяната ви е по-скоро козметична. Няма точно установено правило кога да използвате малка промяна и кога не, но често корекцията на правописни грешки и други дребни корекции като добавяне на интервал или препратка се смятат за малки промени. Ако се съмнявате дали промяната ви е малка, не я отбелязвайте като такава. За повече подробности вижте Уикипедия:Малка промяна.

Резюме на редакцията

Преди да натиснете Съхраняване, добра практика е да напишете кратко обяснение на промените, които сте нанесли, в полето „Резюме“ между полето за редактиране и бутоните Съхраняване и Предварителен преглед.

Пробвайте наученото дотук в пясъчника, след което продължете с наръчника.