Направо към съдържанието

Уикипедия:Наръчник/Редактиране

от Уикипедия, свободната енциклопедия
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Редактирането на страниците в Уикипедия е лесно. Уикипедия използва два метода на редактиране: класически, чрез уики маркери (уикитекст) и по-новия и лесен за използване Визуален редактор. Редактирането чрез Визуалния редактор е по-приятно за потребителите, тъй като докато четеш страницата, можеш да я променяш и виждаш как ще изглежда след премените ти. То позволява и на потребителите да редактират, без да са се научили как да използват уики маркерите.

Отваряне за редактиране

Ще започнем с най-простата възможност на Уикипедия – възможността да редактирате страници. Всички страници, които могат да бъдат редактирани от обикновени потребители, в горната си част имат бутон (препратка) „Редактиране на кода“, а почти всички от тях имат и бутона (препратка) „Редактиране“ (за Визуалния редактор).

Разположение на бутоните „Редактиране“ и „Редактиране на кода“ в Уикипедия.

Предварителен преглед

Ако извършвате промените върху страница през „Редактиране на кода“, преди да я съхраните, чрез бутонът „Предварителен преглед“ (намира се в края на кутията за редактиране) можете да видите как ще изглежда страницата след вашата редакция. Така лесно ще видите дали вашите промени вървят по план, като ако сте допуснали някаква грешка, имате възможността лесно и бързо да я отстраните преди да сте я запазили.

Разположение на бутона Предварителен преглед под полето за редактиране.

Ако привикнете да използвате предварителния преглед преди да съхраните редакцията си, това ще спести много работа на вас и на другите уикипедианци. Това ви позволява да правите промени и виждате резултата толкова пъти, колкото желаете. Докато останете доволни от работата си.

Малки промени

Ако сте се регистрирали и вече сте влезли с име и парола в системата, преди да съхраните редакцията си, можете да отбележите, че сте нанесли малка промяна. Това ще покаже на другите редактори, че промяната ви е по-скоро козметична. Няма точно установено правило кога да използвате малка промяна и кога не, но често корекцията на правописни грешки и други дребни корекции като добавяне на интервал или препратка се смятат за малки промени. Ако се съмнявате дали промяната ви е малка, не я отбелязвайте като такава. За повече подробности вижте Уикипедия:Малка промяна.

Резюме на редакцията

Когато редактирате страница, се счита за добър маниер да въведете обяснените накратко какво сте променили.

Полето за "Резюме".
За повече информация вижте Уикипедия:Резюме

Пробвайте наученото дотук в пясъчника, след което продължете с наръчника.