Уикипедия:Наръчник/Шаблони

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
  Първи стъпки   Правна рамка   Енциклопедично
съдържание
  Уикиетикет   Редактиране
на страници
  Портал на
общността
  Навигация  

Шаблоните в Уикипедия са начин да се използва един и същ текст (оформен по определен начин, съдържащ определени препратки и т.н.) на много страници, без да се налага да се добавя един и същи код към всяка страница по отделно. На практика всяка една страница може да бъде използвана като шаблон, но в основното пространство е прието да се използват само шаблони от именното пространство Шаблон.

Употреба на шаблони[редактиране на кода]

Има два основни начина за употреба на шаблоните в страниците:

  • динамична употреба (чрез включване, transclusion), когато в страницата пишете {{шаблон}} (например {{нобел литература}})
  • статична употреба (чрез заместване, substitution), когато пишете {{замест:шаблон}} (например {{замест:добре дошли}})

По-често, особено в статиите, шаблоните се използват динамично. Чрез замест: (или subst:) при съхраняване на страницата текстът на шаблона се копира на мястото където шаблонът е извикан, и следващия път се показва самият текст. За разлика, при извикването чрез {{шаблон}} текстът на шаблона се зарежда динамично всеки път, когато съответната страница се визуализира на екрана.

С други думи, когато се използва {{шаблон}} и съответният шаблон бъде променен, той автоматично се променя на всички страници, в които е използван. Шаблоните, вмъкнати със subst:, трябва да се променят ръчно, тъй като представят съдържанието към даден отминал момент. Обикновено това е и търсеният ефект от статичната употреба, затова тя е уместна само в случаите, когато автоматичното обновяване на шаблона впоследствие е нежелано.

Голяма част от шаблоните се използват с параметри, като тези параметри могат да бъдат задължителни или незадължителни (опционални), както и да бъдат наименовани или ненаименовани (позиционни). Ако не знаете как точно се използва даден шаблон, първо проверете на описателната му страница как се ползва.

Вижте също[редактиране на кода]

Страници на български език
Страници на английски език


Пробвайте наученото дотук в пясъчника, след което продължете с наръчника.