Уикипедия:wikimedia.bg

от Уикипедия, свободната енциклопедия

wikimedia.bg е интернет домейн, регистриран на 28 февруари 2010 година във връзка с неоторизираното от Фондация Уикимедия предоставяне на домейна wikipedia.bg на лице, което го използва за рекламни цели. Първоначалната цел е от същата участ да бъде предпазен и самият домейн wikimedia.bg. Впоследствие домейнът започва да се използва за нуждите на българската общност.

Настоящата политика не е част от официалната политика на Уикипедия по Уикипедия:Решения за политиката, но е приета консенсусно с У:РШ#2018-10 Политика за домейна wikimedia.bg.

Домейнът wikimedia.bg се ползва от българската общност в проектите на Фондация Уикимедия, като водещи принципи са прозрачността, равнопоставеността, справедливостта и целесъобразността.[1] Спорните въпроси се решават с обсъждане от общността, а при нужда и с гласуване с мнозинство „А“ по правилата на българската Уикипедия, като се отчитат приносите във всички проекти на български, както и в Уикиданни, Общомедия и Метауики.

Употреба и поддръжка[редактиране на кода]

Последна актуализация: 10 януари 2022 г.
Обект Описание Основен контакт Резервни контакти Бележки
wikimedia.bg Домейн Административни въпроси: Spiritia
Технически въпроси: Luchesar
Платен до февруари 2025 г.
ns1.wikimedia.bg DNS сървърът на домейна. Luchesar supportuni-plovdiv.net Secondaries: ns1.ideaconsult.net, ns1.uni-plovdiv.net
https://blog.wikimedia.bg/ Блог на общността. Администратори: Spiritia, Luchesar
Техническа поддръжка: Luchesar
supportuni-plovdiv.net Self-hosted WordPress
http://www.wikimedia.bg/ Пренасочва към „Български уикимедианци“ в Метауики. Luchesar supportuni-plovdiv.net
https://lists.wikimedia.bg/ Пощенски списъци. Не работят от юни 2021 (архиви). Luchesar supportuni-plovdiv.net
https://mail.wikimedia.bg/ Пощенски адреси @wikimedia.bg. Практически неизползвани. Luchesar supportuni-plovdiv.net От януари 2022 задължително 2FA.
https://phabricator.wikimedia.bg/ Преглед на JS/CSS код и други. Заместен с ГитХъб ГитХъб. Luchesar supportuni-plovdiv.net
tools.wikimedia.bg Сървър, на който вървят ботовете PSS 9, JSS 9 и Kerberizer. Luchesar supportuni-plovdiv.net systemd-nspawn контейнер, Arch Linux
  1. Тези принципи следва да се тълкуват в смисъл, че общността ще бъде в течение за какво се използва домейнът (прозрачност), без да има потребители, които да се ползват със специални привилегии (равнопоставеност), освен доколкото се отчитат приносите за общото дело в проектите (справедливост), но като винаги бъде отчитан интересът на проектите на първо място (целесъобразност).