Университет Париж-Изток Кретей Вал-де-Марн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Университет Париж-Изток Кретей−Вал де Марн
Université Paris-Est Créteil Val-de-Marne, UPEC
CMC (photo 9).JPG
Входът на Университета Париж-Изток Кретей−Вал де Марн
Основаване 1970 г.
Президент Люк Хитингер[1]
Преподаватели 1199[2] (2009-2010)
Студенти 32 258[3]
Местоположение Париж, Франция
Уебсайт u-pec.fr
Paris department land cover location map.svg
Местоположение в Париж
Университет Париж-Изток Кретей−Вал де Марн в Общомедия

Университетът Париж-Изток Кретей−Вал де Марн, познат и като Университет Париж XII (на френски: Université Paris-Est Créteil Val-de-Marne, UPEC) е френски университет, разположен в Ил дьо Франс на територията на три департамента: Вал дьо Марн, Сен сан Дьони и Сен е Марн. Съставен е от дванадесет факултета и института. Основан е през 1970 г. след разделянето на Парижкия университет след събитията от май 1968 г.

Първоначално университетът е включвал медицинския факултет на Кретей, в болницата Анри-Мондор, и центъра Ла Варен−Сент Илер, в който от 1969 г. се преподават икономика и право. През 1970 г. се изгражда мултидисциплинен център. През 1972 г. в състава на университета се включва и Парижкият институт по урбанизъм.

Университетът разполага със седем Научни и учебни звена (на френски: Unité de formation et de recherche, UFR): по администрация и международни отношения, право, филологии и хуманитарни науки, медицина, по стопанство, науки и технологии и звено по образование, социални науки и спорт, както и с шест института: Институт за подготовка на кадрите за държавната администрация, Парижки институт по урбанизъм, Университетски технологичен институт на Кретей, Университетски технологичен институт на Сенар-Фонтенбло, Университетски институт за подготовка на кадри за началното и основно образование, Институт по администрация на предприятията Гюстав Айфел.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]