Университет на Източен Лондон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Университет на Източен Лондон
University of East London
UEL Stratford Campus.JPG
Стратфордският колеж (днес Стратфордски кампус)
Девиз на латински: Scientia et votorum impletio
Основаване 1992
Вид държавен
Канцлер Гълам Нуун
Студенти 28 000[1]
Местоположение Лондон, Великобритания
Цветове тъмносиньо и светлосиньо
        
Уебсайт uel.ac.uk
Университет на Източен Лондон в Общомедия

Университетът на Източен Лондон (УИЛ, на английски: University of East London, UEL) е британски университет, разположен в Ист Енд, Лондон, Великобритания. Днес в университета се обучават около 28 000 студенти, разпределени в 2 кампуса, намиращи се в районите Стратфорд и Доклендс.

История[редактиране | редактиране на кода]

Институцията е формирана през 1970 г. като обединение на няколко висши колежа, включително Техническия институт на Уест Хам в Стратфорд и Техническия колеж на Югоизточен Есекс в Баркинг. Първоначално университетът носи името Североизточно-лондонска политехника, но променя името си на Политехника на Източен Лондон през 1989 г. През 1992 г. политехниката получава статут на университет и се преименува на „Университет на Източен Лондон“.

Макар и „нов университет“ (наименование на новосъздадени университети във Великобритания от 1960 до 1992 г.), богатата и дълга история на създаването на УЕЛ са ярък пример за радикалните промени, разтърсили устоите на британското висше образование в периода от края на XIX век до края на XX век.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. List of universities by number of students 2008/09 (Excel). // The Higher Education Statistics Agency. Посетен на 2010-10-28. ((en))

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]