Успение Богородично със Свети Йоан Кръстител и Света Екатерина Александрийска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Успение Богородично със Свети Йоан Кръстител и Света Екатерина Александрийска
ХудожникФра Бартоломео
Година1516 г.
Техникамаслени бои върху дърво
Размери311 × 203 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия

„Успение Богородично със Свети Йоан Кръстител и Света Екатерина Александрийска“ (на италиански: Assunzione della Vergine con san Giovanni Battista e santa Caterina d'Alessandria) е картина на италианския художник Фра Бартоломео вероятно от 1516 г. Картината (311 x 203 cm) е изложена в Зала 10 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол. Използваната техника е маслени бои върху дърво.

История[редактиране | редактиране на кода]

Олтарната картина, спомената от Джорджо Вазари, вероятно е рисувана през 1516 г. по поръчка на църквата „Санта Мария в Кастело“ в Прато, тъй като според източниците това е годината, в която е предадена поръчката.

През 1800 г. тя е извадена от депозита на църквата „Сан Луиджи дей Франчези“ в Рим и е закупена от Доменико Венети, който я пренася в Неапол за Колекцията на Бурбоните, а по-късно е изложена в Музей „Каподимонте“ в Неапол.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Творбата се придържа към типичния за Фра Бартоломео стил – симетрична композиция и използване на меки цветове за желаната от художника, вдъхновен от моделите на Рафаело Санцио, божествена картина.

В центъра на картината е изобразено Успение Богородично, чиято подготвителна рисунка се съхранява в Галерия „Уфици“ във Флоренция. Дева Мария е заобиколена от ангели. На гроба с цветя от лявата страна е фигурата на Свети Йоан Кръстител, а от дясната – тази на Света Екатерина Алесандрийска.

Горната част на картината се характеризира със златен фон – техника, разработена от художника по време на престоя му във Венеция през 1508 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Mariella Utili e Barbara Maria Savy, Museo di Capodimonte – La Galleria Farnese: dipinti italiani, Napoli, Electa Editore, 1999, ISBN 978-88-435-8618-9.
  • Mario Sapio, Il Museo di Capodimonte, Napoli, Arte'm, 2012. ISBN 978-88-569-0303-4
  • Touring Club Italiano, Museo di Capodimonte, Milano, Touring Club Editore, 2012. ISBN 978-88-365-2577-5
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Assunzione della Vergine con san Giovanni Battista e santa Caterina d'Alessandria в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​