ФК Сейнт Мирън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Сейнт Мирън
Saint Mirren Football Club
Прозвище„Приятелите“ (The Buddies), „Светците“ (The Saints)
Основан1877
ДържаваВеликобритания
СтадионСейнт Мирън Парк“, Пейзли
Капацитет7937[1]
Президент Гордън Скот
Старши треньор Стивън Робинсън
ПървенствоШотландска премиър лига
2022/236.
Уебсайтwww.stmirren.com
Екипи и цветове
Домакин
Гост
ФК Сейнт Мирън в Общомедия
стадион „Сейнт Мирън Парк“, 2017 година

ФК Сейнт Мирън (на английски: Saint Mirren Football Club) е шотландски професионален футболен отбор от град Пейзли, Северен Ланаркшър. Клубът е основан през 1877 г. и играе домакинските си мачове на Сейнт Мирън Парк, който разполага с капацитет от малко над 7937 места. Отборът се състезава в най-високото ниво на шотландския клубен футбол – шотландската Премиър лига. Получава името си в чест на свети Мирън.

История[редактиране | редактиране на кода]

Графика на участията на Сейнт Мирън

Спортен клуб „Сейнт Мирън“ е основан в град Пейзли във втората половина на 19 век. В него влизат игачите по крикет, ръгби и футбол. Но с нарастващата популярност на футбола в края на 19 век „Сейнт Мирън“ отдават приоритет на футбола, и през 1877 година официално е сформиран като Футболен клуб „Сейнт Мирън“. Името си получават в чест на Свети Мирън, покровител на град Пейзли.

Първоначално основни цветове са синия и червения. След първия си сезон цветовете са изменени на бяло и черно. Играчите на клуба оттогава играят с раирани черно-беи фланелки.

Първият си мач „Сейнт Мирън“ провежда на 6 октомври 1877 година, побеждавайки отбора на „Джонстън Британия“ с 1:0. През 1881 година отборът достига до своя първи финала в „Купата Ренфрюшър“ (загубен с 1:3 от отбора на „Торнлибанк“). През 1883 година те печелят за пръв път този турнир (3:1 срещу „Торнлибанк“).

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Известни футболисти[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. St. Mirren Football Club // Scottish Professional Football League. Посетен на 25 December 2018.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]