Пейзли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пейзли
Paisley
— Град —
Сградата на кметството в Пейзли
Сградата на кметството в Пейзли
Страна Великобритания
Съставна страна Шотландия
ОбластРенфрушър
Население74 170 души (2001)
Пощенски кодPA1 – PA3
Телефонен код0141 & 01505
Официален сайтwww.paisley.org.uk
Пейзли в Общомедия
Мемориалната църква в Пейзли

Пейзли[1] (на английски: Paisley, произношение [1], на шотландски келтски Pàislig) е град в южната част на Шотландия. Разположен е на 13 km западно от Глазгоу. Градът е административен център на областта Ренфрушър. В Пейзли живеят 74 170 души по данни от преброяването през 2001 г. Той е петият по големина град в Шотландия.

Пейзли е университетски град. От август 2007 г. университет Пейзли и Бел Колидж са обединени и от декември 2007 г. са познати под едно име – „Университет на западна Шотландия“. В целия университет се изучават 18 000 студенти.

Не на последно място градът е известен и със създадения там музей за текстилни изделия.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Представителният футболен отбор на града носи името ФК Сейнт Мирън. Редовен участник е в първия и втория ешелон на шотландския футбол Шотландската премиър лига и Шотландската първа дивизия.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени
Свъразни с Пейзли

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Paisley в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​