Фатих джамия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за джамията в Истанбул. За други джамии със същото име вижте Фатих джамия (пояснение).

Фатих джамия
Fatih Camii
FatihMosque.jpg
Местоположение в Истанбул
Вид Джамия
Местоположение Истанбул, Турция
Изграждане 1463 — 1470
Фатих джамия в Общомедия

Фатих джамия (на турски: Fatih Camii, в превод: „Джамията на Завоевателя“) е мюсюлмански храм на османските султани, разположен в района Фатих на Истанбул, Турция. Джамията е един от големите примери на османската ислямска архитектура и представлява важен етап от развитието ѝ.

История[редактиране | редактиране на кода]

Фатих джамия е построена по заповед на султан Мехмед II Фатих в периода 14631470 година на мястото на бившата византийска черква „Свети Апостоли“, която е разрушена от турците и чиито руини са използвани в строежа на мюсюлманския храм. Главен архитект на джамията е Атик Синан, за когото друго не се знае.

Първоначалният джамийски комплекс представлява добре планиран ансамбъл от сгради около мюсюлманския храм. Включва 8 медресета, библиотека, болница, приют, кервансарай, дюкян, хамам, основно училище и имарет за бедните. По-късно към комплекса са построени и няколко тюрбета. Заемал е площ от 325 кв. метра, разпростиращ се по протежение на Златния рог.

Първоначалната джамия е сериозно разрушена през 1509 година по време на силно земетресение, след което е възстановена, но през 1557 и 1754 отново пострадва при земетресения. На 22 май 1766 година при поредното силно земетресение основният купол на Фатих джамия е разрушен напълно. Днешният изглед на джамията датира от 1771 година, когато по времето на султан Мустафа III e възстановена напълно вече по нов план от архитекта Мимар Мехмед Тахир.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]