Ферейра Гомис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ферейра Гомис
Ferreira Gomes
Знаме
      
Страна Flag of Brazil.svg Бразилия
Щат Амапа
Мезорегион Южна Амапа
Микрорегион Макапа
Площ 5046.696 km²
Надм. височина 116 m
Население 5772 души
1,14 души/km²
Кмет Адиел ди Кампос Ферейра (PTB)
Основаване 17 декември 1987
Ферейра Гомис в Общомедия

Ферейра Гомис (на португалски: Ferreira Gomes) е град — община в централната част на бразилския щат Амапа. Общината е част от икономико-статистическия микрорегион Макапа, мезорегион Южна Амапа. Населението на общината към 2010 г. е 5772 души, а територията е 5046.696 km2 (1,14 д./km²).

Граничи с общините Пракууба и Тартаругалзиньо на север, с Кутиас на изток, с Макапа на югоизток, с Порто Гранди на югозапад и със Сера до Навио на северозапад.

История[редактиране | редактиране на кода]

Община Ферейра Гомис е създадена със закон № 7.639, от 17 декември 1987 г. Сред историческите фактори на нейното развитие до политическата ѝ еманципация като самостоятелна община, се отличава стратегическото ѝ местоположение на междущатската магистрала BR-156.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Икономиката на общината се основава на първичния сектор (земеделието и животновъдството), а в последно време — на инвестиции в туризма, чрез провеждането на събития и построяването на инфраструктура, ориентирана към използването на природните дадености.

Аграрният сектор се отличава с плантациите на маниока, от чието брашно, примесено с риба се прави известното „брашно от пиракуи“. Значителни са и насажденията от царевица и банани.

Отглеждането на крави и биволи, както и свине, също е една от основните икономически дейности.

В последните години, рибният сектор генерира значителни приходи за Ферейра Гомис, като основната част е предназначена за износ.

Във вторичния сектор, въпреки че местността е богата на глина, общината не разполага с необходимите ресурси за увеличение на производството. От друга страна, съществува едно предприятие за преработка на мляко и млечни деривати, както и няколко дъскорезници. Подобно на останалите общини в щата Амапа, основните приходи са резултат от държавни инвестиции.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]