Амапа (община)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Амапа.

Амапа
Amapá
Знаме
      
Герб
Страна Flag of Brazil.svg Бразилия
Щат Амапа
Мезорегион Северна Амапа
Микрорегион Амапа
Площ 9168,787 km²
Надм. височина 8 m
Население 8005 души
0,873 души/km²
Кмет Карлос Сезар да Силва (DEM)
Основаване 1901
Амапа в Общомедия

Амапа̀ е град – община в източната част на едноименния бразилски щат. Общината е част от икономико-статистическия микрорегион Амапа, мезорегион Северна Амапа. Населението на общината към 2010 г. е 8005 души, а територията е 9168.787 km2 (0,79 д./km²).

Граничи с Атлантическия океан на североизток и изток, с Макапа и Кутиас на юг, с Тартаругалзиньо и Пракууба на югозапад и с Калсоени на запад и северозапад.

Общината е основана на 22 октомври 1901 г. Историята ѝ се свързва с териториалните претенции на Франция в миналото. В дипломатическите епизоди и военните битки, завършили с бразилското надмощие над тези земи през 1900 г., особено място заема Франсиско Шавиер да Вейжа Кабрал (познат като Кабралзиньо), който със смелостта и куража си се превръща в историческа фигура за щата.

Икономическите дейности в общината се основават на екстензивното животновъдство. В Амапа има два телевизионни канала: TV Amazônia (Амапа) и TV Cabralzinho.

История[редактиране | редактиране на кода]

Думата Амапа е с индиански произход, конкретно от племето Нуаруаки, населявало северната част на Бразилия, по времето на откриването. Името на общината, както и на щата, произхожда от вид бразило-амазонско дърво, познато като Hancornia amapa (на португалски: Amapazeiro или Amapá-doce, букв. сладка амапа), което се характеризира с дебело стъбло, около метър в диаметър при основата и с дебела кора, по която се стича бяла течност, позната като „мляко от Амапа“ (leite de Amapá).

Община Амапа, някога столица на Федералната територия Амапа, е основана по силата на закон № 798 от 22 октомври 1901 г. Историята ѝ се свързва със събитията и конфликтите при завладяването на тези земи, които от 1894 се акцентират още повече, след откриването на злато в Калсоени. Това събитие привлича европейци и северноамериканци, които се установяват край коритата на реките. Чужденците, главно от Кайен, доминират в региона, преследвайки индианците и поробвайки жените.

География[редактиране | редактиране на кода]

Природни аспекти[редактиране | редактиране на кода]

В общината доминират влажните наводняеми зони, които заемат приблизително 5793,13 km². В тях се открояват крайбрежни среди, представени от мангрови гори, като преобладават низини и езера.

Местоположение и граници[редактиране | редактиране на кода]

Община Амапа, от географска гледна точка, е разположена в североизточната част на щат Амапа, със средна надморска височина 8,64 m (в градската част). Граничи с общините: Калсоени, Пракууба, Тартаругалзиньо, Кутиас и с щатската столица Макапа.

Освен общинския център, има други 12 по-важни населени зони (махали) в общината: Бази Аереа, Крузейро, Пикиа, Калафати, Амапа Гранди дос Мирас, Вулкао до Норти, Раймундо, Виста Алегри, Санто Антонио, Сукурижу, Аракисава и Парату.

Хидрография[редактиране | редактиране на кода]

Има излаз на Атлантическия океан. Във вътрешността на общината протичат няколко реки, сред които се откроява река Амапа; също трябва да се отбележи регионът на езерата и др.

Валежи

Дъждовният сезон трае от декември до август, достигайки стойности от над 3000 mm. Сухият сезон започва през септември и трае до средата на декември, когато се регистрират по-високи температури.

Климат

Доминира топлият и влажен климат. Максималната температура е около 34 °C а минималната е 20 °C.

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Библиография
  • MORAES, Paulo Dias и др. O Amapá em perspectiva. Macapá, Valcan, 2000.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]