Фес (шапка)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Фесове)
Вижте пояснителната страница за други значения на Фес.

Млад бедуин с фес

Фес (на турски: fes; на арабски: طربوش) е мъжка шапка, която има форма на пресечен конус с червен цвят, а на горната ѝ част има черен пискюл. Наречен е на мароканския град Фес, столицата на Кралство Мароко до 1927 г. Фесовете са разпространени в ислямския свят, и най-вече през последния век от историята на Османската империя. През 1826 г., след като унищожава еничарския корпус, османският султан Махмуд II нарежда с ферман всички чиновници и наемни войници да носят задължително фесове. През 1925 г. президентът на Турция Кемал Ататюрк забранява носенето на фесове. Оттогава фесът не е част от турското мъжко облекло.

След Освобождението на България през 1878 г., фесовете масово се заменят от калпак, който се приема за символ на свободата на страната. Фесът е традиционна левантийска шапка, носена и в Магреб, а в античността — от пуническите свещеници. [1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Жреческият костюм се състои от дълга и вероятно прозрачна ленена роба, като на лявото рамо е прикрепена права лента. Косите се придържат с помощта на диадема от скъпоценен метал, а понякога се използва и висока шапка с формата на фес. Урс-Миедан, Мадлен. Картаген, Глава V: Религията, IІ: Жречеството, стр. 57. Одри, ISBN 954-9904-11-3, 2000, първо издание.