Финландски лейбгвардейски полк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Финландски лейбгвардейски полк
Паметен знак за стогодишния юбилей на полка
Паметен знак за стогодишния юбилей на полка
Информация
Активна1806 – 1918 г.
Държава Русия
Типгвардейска пехота
В състава наВтора гвардейска пехотна дивизия
Гарнизон/щабСанкт Петербург
Финландски лейбгвардейски полк в Общомедия

Лейбгвардейският финландски полк е пехотен полк в състава на Руската армия. Взема участие в Руско-турската война (1877 – 1878).

Надграбен паметник на офицери и войници от Лейбгвардейския финландски полк в Горни Дъбник

История[редактиране | редактиране на кода]

Сформиран е в състава на Руската императорска армия през 1806 г. от крепостни селяни в царските имения край Санкт Петербург като батальон на милицията. Наименованието „Финландски“ получава през 1808 г., поради участието в завладяването на Финландия. Участва в почти всички войни на Русия през XІX век и Първата световна война.

В навечерието на Руско-турската война (1877 – 1878) се състои от 4 батальона с около 900 офицери и войници. Командир на полка е генерал-майор Василий Лавров.

В състава на Западния отряд участва в борбата за Плевен. Полкът проявява храброст и героизъм в боевете при Горни Дъбник, както и при преминаването на Западния отряд (Гурко) през Стара планина. Проявяват се при превземането на София и Пловдив. Личният състав на полка е награден със знак към униформата с надпис „За Филиппополь 5 Января 1878 год“. Убитите и починалите са погребани край с. Горни Дъбник, където е създаден мемориалният парк Лавров.

Разформирован е през май 1918 г. след руските революции през 1917 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Гулевич С. История Лейб-гвардии Финляндского полка 1806-1906 гг. 4 ч. Санкт Петербург, Экономическая Типо-литография, 1906-1907