Финландски лейбгвардейски полк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Финландски лейбгвардейски полк
Паметен знак за стогодишния юбилей на полка
Паметен знак за стогодишния юбилей на полка
Информация
Активна 1806 – 1918 г.
Държава Flag of Russia.svg Русия
Тип гвардейска пехота
В състава на Втора гвардейска пехотна дивизия
Гарнизон/щаб Санкт Петербург
Финландски лейбгвардейски полк в Общомедия

Лейбгвардейският финландски полк е пехотен полк в състава на Руската армия. Взема участие в Руско-турската война (1877 – 1878).

Надграбен паметник на офицери и войници от Лейбгвардейския финландски полк в Горни Дъбник

История[редактиране | редактиране на кода]

Сформиран е в състава на Руската императорска армия през 1806 г. от крепостни селяни в царските имения край Санкт Петербург като батальон на милицията. Наименованието „Финландски“ получава през 1808 г., поради участието в завладяването на Финландия. Участва в почти всички войни на Русия през XІX век и Първата световна война.

В навечерието на Руско-турската война (1877 – 1878) се състои от 4 батальона с около 900 офицери и войници. Командир на полка е генерал-майор Василий Лавров.

В състава на Западния отряд участва в борбата за Плевен. Полкът проявява храброст и героизъм в боевете при Горни Дъбник, както и при преминаването на Западния отряд (Гурко) през Стара планина. Проявяват се при превземането на София и Пловдив. Личният състав на полка е награден със знак към униформата с надпис „За Филиппополь 5 Января 1878 год“. Убитите и починалите са погребани край с. Горни Дъбник, където е създаден мемориалният парк Лавров.

Разформирован е през май 1918 г. след руските революции през 1917 г.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Гулевич С. История Лейб-гвардии Финляндского полка 1806-1906 гг. 4 ч. Санкт Петербург, Экономическая Типо-литография, 1906-1907