Финландски лейбгвардейски полк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Финландски лейбгвардейски полк
LG Finlandsky polk.jpg
Паметен знак за стогодишния юбилей на полка
Информация
Активна 1806 – 1918
Държава Flag of Russia.svg Русия
Тип Гвардейска пехота
В състава на Втора гвардейска пехотна дивизия
Гарнизон/щаб Санкт Петербург

Лейбгвардейският финландски полк е полк в състава на Руската армия. Взема участие в Руско-турската война (1877 – 1878).

История на полка[редактиране | редактиране на кода]

Памет на жертвите от Лейбгвардейския финландски полк в Горни Дъбник

Сформиран е в състава на Руската императорска армия през 1806 г. от крепостни селяни в царските имения край Санкт Петербург като батальон на милицията, името „Финландски“ получава през 1808 година, заради участието си в завладяването на Финландия. Участва в почти всички войни на Русия през XІX век и Първата световна война. Разформирован е през май 1918 година след идването на власт на болшевиките.

В навечерието на Руско-турската война (1877 – 1878) се състои от 4 батальона с около 900 войници. Командир на полка е генерал-майор Василий Лавров. В състава на Западния отряд участва в борбата за Плевен.

Полкът проявява храброст и героизъм в боевете при с. Горни Дъбник, както и при преминаването на Западния отряд (Гурко) през Стара планина. Проявяват се при превземането на София и Пловдив. Личният състав на полка е награден със знак към униформата с надпис „За Филиппополь 5 Января 1878 год“. Убитите и починалите са погребани край с. Горни Дъбник, където през 1950-те години е създаден мемориалният парк Лавров.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]