Фортнайт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фортнайт
ПроизводителEpic Games
Издадена наSave the World (21 юли 2017),
Battle Royale (2017),
Creative (6 декември 2018)
Жанрsurvival game
Кралска битка
sandbox game
ПлатформаMicrosoft Windows
macOS (2017 – 2020)
Xbox One
Android
PlayStation 4
Nintendo Switch
IOS (2018 – 2020)
PlayStation 5
Xbox Series X и Series S
Други частиFortnite: Save the World
Fortnite Battle Royale
Fortnite Creative
Фортнайт в Общомедия
Фортнайт косплей, 2017 г.

Фортнайт (Fortnite) е онлайн видео игра, разработена от Epic Games и пусната през 2017 г.

Да не се бърка с fortnight – периода от време 14 дни.

Предлага се в три различни версии на режим на игра, които иначе споделят същия общ геймплей и двигател на играта:

  • Fortnite Battle Royale – безплатна игра Battle Royale, в която до 100 играчи се борят, за да бъдат последният оцелял
  • Fortnite: Save the World – кооперативна хибридна стрелба със защита на кули и игра за оцеляване, в която до четирима играчи се бият срещу подобни на зомбита същества и защитават обекти с капани и укрепления, които могат да изградят
  • Fortnite Creative – играчите получават пълна свобода да създават светове и бойни арени

Save the World и Battle Royale са пуснати през 2017 г. като заглавия за ранен достъп, докато Creative е пуснат на 6 декември 2018 г. Докато версиите Save the World и Creative са успешни за Epic Games, то Fortnite Battle Royale се превръща в огромен успех и културен феномен, привличащ повече от 125 милиона играчи за по-малко от година, печелейки стотици милиони щатски долари на месец. Fortnite, като цяло, генерира 9 милиарда щатски долара брутни приходи до декември 2019 г.

Съвместимост с конзоли[редактиране | редактиране на кода]

Save the World се предлага само за Windows, macOS, PlayStation 4 и Xbox One, докато Battle Royale и Creative са пуснати за всички тези платформи, а също и за Nintendo Switch, iOS, и Android устройства. iOS и Android клиентите на Fortnite Battle Royale са премахнати съответно от Apple и Google на 13 август 2020 г., тъй като Epic променя начина, по който човек може да купува V-bucks с клиента, което кара Epic да заведе дело срещу Apple. Клиентът на macOS както на Battle Royale, така и на Save the World, въпреки че може да бъде изтеглен, също няма да може да се актуализира поради ограниченията за подписване на приложения. На Android, въпреки че вече не е налична в Google Play, играта остава достъпна чрез Samsung Galaxy Store на устройства Samsung Galaxy, както и директно от приложението Epic Games на всички други устройства с Android. От 5 май 2022 г. играта може да се играе и чрез Xbox Cloud Gaming и GeForce Now на устройства с Android, macOS, iOS и iPadOS.[1][2] Играта е съвместима и с конзолите PlayStation 5 и Xbox Series X/S от девето поколение.

Дело срещу пристрастяване[редактиране | редактиране на кода]

Първото по рода си дело, заведено от родители на дете, е срещу играта „Фортнайт“ с мотива, че играещото я дете е „провалило живота си“, 2019 г.[3] Създателите на компютърната игра са наемали психолози, чиято работа била да я направят максимално пристрастяваща, сочат данни от едно от първите дела срещу гейминг пристрастяване.

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]