Направо към съдържанието

Фран Кръсто Франкопан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фран Кръсто Франкопан
Fran Krsto Frankopan
хърватски благородник
Роден
Починал
30 април 1671 г. (28 г.)
ПогребанЗагребска катедрала, Загреб, Хърватия
Семейство
Братя/сестриКатарина Зринска
Фран Кръсто Франкопан в Общомедия

Фран Кръсто Франкопан (на хърватски: Fran Krsto Frankopan; 4 март 1643 – 30 април 1671) е хърватски маркиз, политик и поет. Известен с участието си в неуспешния заговор Зрински-Франкопан срещу император Леополд I. Една от най-обичаните фигури в историята на Хърватия.

Роден е в Босилиево, Хърватия. По-малък от братята си с цели двадесет години, той е изпратен след смъртта на баща им Вук II Кръсто Франкопан в Йезуитската академия в Загреб, а по-късно продължава образованието си в Италия.[1] Фран Кръсто Франкопан има значим принос за хърватската поезия на XVII в.

Фран Кръсто заедно с неговия шурей Петър Зрински постигат големи успехи при освобождаването на някои хърватски области от османците.[2] След успехите срещу турците в поредната Австро-турска война от 1663 – 1664 г. моментът е благоприятен да бъдат освободени хърватските и унгарските земи, но Военният съвет във Виена взима решение да подпише мирен договор, който е определен от патриотите като „срамен“, тъй като връща някои от току-що освободените територии на турците. Зрински и Франкопан организират заговор срещу австрийския император, но той е разкрит и двамата са публично екзекутирани във Виена.


Фран Кръсто Франкопан (вляво) с Петър Зрински във Виенския затвор, картина от 1864 г.