Фран Кръсто Франкопан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фран Кръсто Франкопан
Fran Krsto Frankopan
Фран Кръсто Франкопан (вляво) с Петър Зрински във Виенския затвор, картина от 1864 г.
Фран Кръсто Франкопан (вляво) с Петър Зрински във Виенския затвор, картина от 1864 г.

Роден
с. Босилиево, Кралство Хърватия, дн.Хърватия
Починал
Погребан Загребска катедрала, Загреб, Хърватия
Братя/сестри Катарина Зринска
Фран Кръсто Франкопан в Общомедия

Фран Кръсто Франкопан (на хърватски: Fran Krsto Frankopan) (4 март 1643 – 30 април 1671) е хърватски маркиз, политик и поет. Известен с участието си в неуспешния заговор Зрински-Франкопан срещу император Леополд I. Една от най-обичаните фигури в историята на Хърватия.

Роден e в Босилиево, Хърватия. По-малък от братята си с цели двадесет години, той е изпратен след смъртта на баща им Вук II Кръсто Франкопан в Йезуитската академия в Загреб, а по-късно продължава образованието си в Италия[1]. Фран Кръсто Франкопан има значим принос за хърватската поезия на XVII в.

Фран Кръсто Франкопан заедно с неговия шурей Петър Зрински постигат големи успехи при освобождаването на някои хърватски области от османците[2]. След успехите срещу турците в поредната австро-турска война от 1663—1664 г. моментът е благоприятен да бъдат освободени хърватските и унгарските земи, но Военният съвет във Виена взима решение да подпише мирен договор, който е определен от патриотите като „срамен“, тъй като връща някои от току-що освободените територии на турците. Зрински и Франкопан организират заговор срещу австрийския имератор, но той е разкрит и двамата са публично екзекутирани във Виена.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]