Фрида Фром-Райхман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фрида Фром-Райхман
психолог
Родена
Починала
28 април 1957 г. (67 г.)
Научна дейност
Област Психология

Фрида Фром-Райхман (на немски: Frieda Fromm-Reichmann) е немски психиатър и съвременник на Зигмунд Фройд, която емигрира в САЩ през Втората световна война.

Родена е в семейството на Алфред и Клара Райхман в Карлсруе, Германска империя. Израства в ортодоксално еврейско семейство от средната класа. Тя е най-възрастната дъщеря в семейството си, съставено само от дъщери. Поради това, че Алфред Райхман е нямал синове на Фрида са дадени привилегии, които не са позволени на други ортодоксални еврейски жени. Баща й я окуражава да стане доктор. Тя отива в медицинско училище в Кьонигсберг през 1908. Завършва психиатричната си специализация през 1911 г. По време на Първата световна война отваря клиника за лечение на мозъчни наранявания на немски войници. Когато Адолф Хитлер идва на власт в Германия и евреите биват преследвани, Фрида се мести във Франция, а по-късно и в САЩ, където нейния съпруг Ерих Фром, от когото тя е била дълго разделена, и намира работа като психиатър в Чеснът Лодж, клиника за душевно болни в Мериленд.

Нейния най-известен пациент е Джоан Гриинбърг, която пише измислена автобиография за времето на престоя си в клиниката озаглавена "Никога не съм ти обещавала градина от рози". Друг известен неин клиент е Роло Мей[1].

Основателите на института Уилям Алансън Уайт, прочут психоаналитичен институт в Ню Йорк са Фром и Клара Томпсън, заедно с Хари Стек Съливан, Фром-Райхман, Дейвид Риъх и Джанет Риъх.

Използвана литература[редактиране | редактиране на кода]

  • "Principles of Intensive Psychotherapy" by Frieda Fromm-Reichmann, Publisher: University Of Chicago Press, 1960, ISBN 0-226-26599-4
  • Hornstein, Gail A. (2000). To Redeem One Person Is to Redeem the World: The Life of Frieda Fromm-Reichmann. New York: Other Press.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Разговор с др. Роло Мей [видео запис], Интервюиран от Гладис Начез. c1987.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Frieda Fromm-Reichmann“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници свързани с темата психология.