Фридрих фон Гертнер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фридрих фон Гертнер
Friedrich Wilhelm von Gärtner
германски архитект

Роден
Починал
21 април 1847 г. (55 г.)
Националност Флаг на Германия Германия
Фридрих фон Гертнер в Общомедия
Санаториум, Бад Кисинген

Фридрих фон Гертнер (на немски: Friedrich Wilhelm von Gärtner) е германски архитект. Той е един от най-значимите строители на Кралство Бавария по времето на Лудвиг I.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 10 декември 1791 година в Кобленц, Трирско курфюрство (днес провинция Рейнланд-Пфалц, Югоизточна Германия). Баща му Йохан Андреас Гертнер е също архитект. През 1809 г. следва архитектура в Художествената академия в Мюнхен и през 1812 г. продължава в Париж до 1814. След това прекарва няколко години в Рим, Неапол, Сицилия. През 1819 г. е извикан да стане професор по строителство в Художествената академия. Той е едновременно и директор на Нимфенбургската порцеланова манифактура.

През 1829 г. започва строежа на църквата „Свети Лудвиг“ в Мюнхен, а от 1835−1840 г. планува и построява Лудвиг Максимилиан университет по поръчка на херцог Лудвиг IX и крал Максимилиан I Йосиф. През 1840 г. е направен благородник и отива заедно с други строители и художници в Атина, за да завърши построеният по негови планове кралски дворец. През 1842 г. става директор на Мюнхенската академия.

Умира на 21 април 1847 година в Мюнхен на 55-годишна възраст.

Творби[редактиране | редактиране на кода]

Някои негови строежи:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Christiane Rossner: Der Orlando Furioso aus Koblenz. In: Monumente. Magazin für Denkmalkultur in Deutschland 7/8 (2009), S. 74 – 81.

Други[редактиране | редактиране на кода]

  • Friedrich von Gärtner – Der Baumeister Ludwigs I. – Филм от Dieter Wieland BR 1992.