Хани Венцел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хани Венцел
Hanni Wenzel
лихтенщайнска скиорка
Х. Венцел на парагвайска пощенска марка
Родена

Националност Лихтенщайн
Спортна кариера
Спортски алпийски дисциплини
Активностмарт 1973 – март 1984
Ръст1,65 м
Семейство
СъпругХарти Вайрайтер
ДецаТина Вайрайтер
Хани Венцел в Общомедия
Медали
Световни първенства
Златен медал Сен Мориц 1974 слалом
Златен медал Лейк Плесид 1980 комбинация
Сребърен медал Сен Мориц 1974 комбинация
Сребърен медал Гармиш Партенкирхен 1978 комбинация
Сребърен медал Инсбрук 1976 комбинация
Олимпийски игри
Златен медал Лейк Плесид 1980 гигантски слалом
Златен медал Лейк Плесид 1980 слалом
Сребърен медал Лейк Плесид 1980 спускане
Бронзов медал Инсбрук 1976 слалом

Ханелоре „Хани“ Венцел (на немски: Hannelore „Hanni“ Wenzel) е алпийска скиорка, състезавала се за Лихтенщайн.

Тя е двукратна олимпийска и четирикратна световна шампионка, както и двукратна носителка на световната купа. На зимните олимпийски игри в Инсбрук през 1976 г. завоюва първия олимпийски медал за Лихтенщайн. Сред най-успешните универсални скиорки е в историята с успехи, както в скоростните, така и в техничните дисциплини.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Щраубинг, Бавария, Германия. По-късно семейството ѝ се мести в Лихтенщайн. Когато печели златен медал на слалом и бронзов в алпийската комбинация на световното първенство през 1974 г., цялото семейство получава лихтенщайнско гражданство. По-малките ѝ брат Андреас и сестра Петра също са алпийски скиори и участват в олимпийски игри. Андреас също е носител на световната купа, при това в една и съща година с Хани. Освен това, двамата печелят медали на едни и същи в зимни олимпийски игри в Лейк Плесид през 1980 г.

Хани Венцел завършва кариерата си през 1984 г. след 2 олимпийски и 2 световни титли, 2 световни купи в общото класиране, 3 световни купи в отделни дисциплини, 3 титли в комбинацията и 33 победи в стартове за световната купа.

До зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. включително, Лихтенщайн има общо 9 олимпийски медала, от които 6 са спечелени от Хани и Андреас Венцел, а други 2 – от братята Вили и Паул Фромелт.

След края на спортната си кариера Хани се омъжва за австрийския скиор и световен шампион в спускането от 1982 г. Харти Вайрайтер. Дъщеря им Тина Вайрайтер също е успешна състезателка в алпийските ски.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]