Харц (национален парк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национален парк Харц
Лого на Национален парк Харц
SunShiningThroughDustInWood.jpg
Информация
Местоположение Германия
Данни
Площ 247 km2
Построен 1990, 1994, 2006
Уеб сайт Официален сайт
Национален парк Харц в Общомедия

Национален парк Харц (на немски: Nationalpark Harz) е национален парк разположен в централна Германия на територията на федерлните провинции Долна Саксония и Саксония-Анхалт. Простира се в западната част на планината Харц и е част от мрежата „Натура 2000“ на Европейския съюз.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Днешният парк е създаден на 1 януари 2006 г. в резултат на сливането на два по-малки. Това са основания през 1994 г. Национален парк Харц в Долна Саксония и създадения през 1990 година Национален парк Горен Харц в Саксония-Анхалт. Това е и район, през който в продължение на десетилетия е минавала границата на двата враждуващи блока по време на Студената война. Голяма част от земите за били забранена зона и благодарение на това природата остана незасегната.

Фауна[редактиране | редактиране на кода]

Тук се срещат много редки за Германия животни като мечка, черен щъркел, сокол скитник, европейска дива котка и особено евроазиатски рис. Последният рис в планината Харц е бил видян през 1818 г. През 1999 г. рисът е реинтродуциран в парка. През 2002 г. се раждат няколко рисчета. Направен е опит да се върне и глухара, но всеоще неуспешно.

Източници[редактиране | редактиране на кода]