Европейска дива котка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Европейска дива котка
European Wildcat Nationalpark Bayerischer Wald 02.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
род: Felis Същински котки
вид: F. silvestris Дива котка
подвид: F. silvestris
silvestris
Европейска
дива котка
Научно наименование
Уикивидове Felis silvestris silvestris
Schreb., 1775[1][2]
Разпространение
Leefgebied wilde kat 2.JPG
Европейска дива котка в Общомедия

Европейска дива котка (Felis silvestris silvestris) е подвид на дивата котка, разпространен в Европа и Кавказ.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Обитава горите на Западна, Централна и Източна Европа включително европейската част на Турция, Шотландия и района на Кавказ. В миналото е напълно изтребена в Скандинавия, Англия и Уелс. Обитава гъсти и диви гори. В Шотландия съществува сериозна заплаха от изчезване на европейската дива котка в резултат на кръстосване с подивели домашни котки. В източните граници на популацията в Украйна, Молдова и Кавказ представителите почти не се кръстосват с домашната котка.[3]

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Европейската дива котка е сравнително по-едра от степната и домашната котка. Притежава и сравнително по-гъста козина от тях. По външен вид прилича много на домашната котка.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Две трети от дневното меню на дивата котка представляват гризачи и птици. Понякога могат да нападат малки на по-големи бозайници. Освен човека и ловните кучета техен естествен враг са вълкът и рисът. Лисиците и язовците странят от срещи с дребните хищници поради това, че силите и на трите вида са сравнително равни.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Бременността продължава 63-68 дена, като обикновено се раждат по 2-4 малки.[4]. Кърменето продължава около 6 седмици, а още 11 седмици майката осигурява месо от своя улов. Мъжките достигат полова зрялост на 3 години, а женските – още на 9-10 месеца.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Дивите котки били разпространени в епохата на плейстоцена. Когато ледовете отстъпили на север, котките трябвало да се приспособят към живот в гъсти гори. В Европа те станали изключително редки. На Пиренейския полуостров днес съществуват две форми на европейската дива котка, които по-рано са смятани за отделни подвидове. Обикновената обитава земите на север от реките Дуеро и Ебро, а гигантската иберийска котка (Felis silvestris tartessia) – на юг от тях. В своята книга Pleistocene Mammals of Europe (1963) палеонтологът доктор Бьорн Куртен пише, че тази форма на подвида е съхранила размерите на тези предци, живели в Европа през плейстоцена.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: Mammal Species of the World, дата на проверка: 19 септември 2015
  2. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 15 август 2007, дата на проверка: 19 септември 2013
  3. European Wildcat
  4. kotgrisha.narod.ru