Хауърд Картър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хауърд Картър
британски археолог

Роден
Починал
2 март 1939 г. (64 г.)
Научна дейност
Област Археология

Уебсайт Страница в IMDb
Хауърд Картър в Общомедия

Хауърд Картър (на английски: Howard Carter) (9 май, 18742 март, 1939) е британски археолог и египтолог, известен с откриването на гробницата на Тутанкамон в Долината на царете, Луксор, Египет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Син на художник-анималист, от когото наследява таланта да рисува, Хауърд Картър е едва на 17 години, когато Пърси Нюбери, млад египтолог, го наема да прерисува с акварел фреските от гробниците на Бени Хасан.

По-късно работи върху погребалния храм на Мeнтухотеп в Деир ел-Бахари. Работи с Флиндърс Петри в Тел ел-Амарна, но работата му не се харесва на археолога. Картър отива в Деир ел-Бахари, за да възстанови барелефите в храма на Амон, построен от Хатшепсут. Среща се с Гастон Масперо, който оценява работата му. През 1899 французинът му предлага работа в египетската археологическа служба като Главен инспектор на паметниците в Горен Египет, от която той се отказва през 1905 след скандал.

Няколко години по-късно, през 1907 Картър се запознава с лорд Карнарвон (Джордж Хърбърт, 5 граф на Карнарвон), ентусиазиран аматьор, който бил готов да предостави на Картър необходимите средства да продължи работата си. Скоро Картър става надзорник на всички разкопки на лорд Карнарвон.

Лорд Карнарвон финансира Картър за издирването на гробницата на непознатия дотогава фараон Тутанкамон, чието съществуване е открито от Картър. На 4 ноември, 1922 Картър намира гробницата на Тутанкамон, единствената гробница, която не е била ограбвана в Долината на царете близо до Луксор, Египет. На 16 февруари 1923 Картър отваря погребалната камера и пръв вижда саркофага на Тутанкамон.

След като описва разнообразните находки, Картър се оттегля от археологията и става колекционер. Умира в Англия през 1939 г. на 65-годишна възраст. Смъртта на археолога на такава преклонна възраст се изтъква най-често от скептиците като доказателство, опровергаващо идеята за „проклятието на фараоните“ – чума, причинила смъртта на хората, осквернили гробницата на Тутанкамон.

Хауърд Картър е погребан в гробището Putney Vale в западен Лондон, Великобритания.