Хауърд Картър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хауърд Картър
Howard Carter
британски археолог

Роден
Починал
Кенсингтън, Обединеното кралство
Погребан Великобритания
Етнос Британци
Научна дейност
Област Археология
Известен с открива гробницата на Тутанкамон
Семейство
Съпруга няма
Хауърд Картър в Общомедия

Хауърд Картър (на английски: Howard Carter) (9 май, 1874 – 2 март, 1939) е британски археолог и египтолог, известен с откриването на гробницата на Тутанкамон в Долината на царете, Луксор, Египет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Син на художник анималист, от когото наследява таланта да рисува, Хауърд Картър е едва на 17 години, когато Пърси Нюбери, млад египтолог, го наема да прерисува с акварел фреските от гробниците на Бени Хасан.

По-късно работи върху погребалния храм на Аменхотеп в Дейр ел-Бахри. Работи с Флиндърс Петри в Тел ел-Амарна, но работата му не се харесва на археолога. Картър отива в Дейр ел-Бахари, за да възстанови барелефите в Заупокойния храм на Хатшепсут. Среща се с Гастон Масперо, който оценява работата му. През 1899 французинът му предлага работа в египетската археологическа служба като Главен инспектор на паметниците в Горен Египет, от която той се отказва през 1905 след скандал.

Няколко години по-късно, през 1907 Картър се запознава с лорд Карнарвон (Джордж Хърбърт, 5 граф на Карнарвон), ентусиазиран аматьор, който бил готов да предостави на Картър необходимите средства да продължи работата си. Скоро Картър става надзорник на всички разкопки на лорд Карнарвон.[1]

Експедиция в Египет[редактиране | редактиране на кода]

Входът на гробницата на Тутанкамон

Лорд Карнарвон финансира Картър за издирването на гробницата на непознатия дотогава фараон Тутанкамон, чието съществуване е открито от Картър. На 4 ноември 1922 г. Картър открива гробницата на Тутанкамон, единствената гробница, която не е била ограбвана в Долината на царете близо до Луксор, Египет.[2] На 16 февруари 1923 Картър отваря погребалната камера и пръв вижда саркофага на Тутанкамон.

Гробът на Хауърд Картър

След като описва разнообразните находки, Картър се оттегля от археологията и става колекционер. Умира в Англия през 1939 г. на 65-годишна възраст. Смъртта на археолога на такава преклонна възраст се изтъква най-често от скептиците като доказателство, опровергаващо суеверието за „проклятието на фараоните“, уж причинило смъртта на хората, осквернили гробницата на Тутанкамон.

Хауърд Картър е погребан в гробището Putney Vale в западен Лондон, Великобритания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Winstone, H. V. F.. Howard Carter and the discovery of the tomb of Tutankhamun. rev.. Manchester, Barzan, 2006. ISBN 1-905521-04-9.
  2. Carnarvon, Fiona. Highclere Castle. Highclere Enterprises, 2011. с. 59.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Биографии“         Портал „Биографии          Портал „Археология“         Портал „Археология          Портал „Обединено кралство“         Портал „Обединено кралство