Хегау

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Река Рейн близо до Гайлинген
Хоентвил планина в Хегау

Хегау (на немски: Hegau) е вулканическа територия в южен Баден-Вюртемберг, Германия, северозападно от Боденското езеро. Намира се между Дунав, Боденско езеро, Рейн и кантон Шафхаузен в Швейцария.

Височината на Хегау е от 395 м на Боденското езеро до 924 м на швейцарската гранична планина Ранден. Център на района е град Зинген, до който се намира планина Хоентвил (686 м).

През средата на геоложката епоха Миоцен (преди около 14 милиони години) започва в територията на Хегау силен вулканизъм. През епохата Плейстоцен (преди около 150 000 години) Хегау също е покрит от дебела ледена покривка. Така се образуват днешните планини. Около 1000 пр.н.е. тук се научават да произвеждат желязо. На територията на Хегау са населени келтите, сменени от свевите. През 15 г. римляните завладяват Хегау и територията е към римската провинция Реция. Около 260 г. германските алемани успяват да се населят в Хегау, но през 496 г. те са победени от франките с крал Хлодвиг I.

От 8 до 10 век графове на Хегенау са от родовете Удалрихинги и Хунфидинги. От втората половина на 11 век графството Хегенау е собственост на графовете на Пфулендорф и от 1180 г. е собственост на император Фридрих Барбароса.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Peter Greis, Der Hegau. Landschaft zwischen Rhein, Donau und Bodensee. Freiburg im Breisgau 1990, ISBN 3-7930-0578-X
  • Andreas Gruschke, Der Hegau. Freiburg im Breisgau 1991, ISBN 3-7930-0576-3

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]