Хелън Рос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хелън Рос
Helen Ross
американски психоаналитик
Родена
Починала
10 август 1978 г. (88 г.)

Националност САЩ
Учила вБринмарски колеж
Научна дейност
ОбластПсихология

Хелън Рос (на английски: Helen Ross) е американски психоаналитик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 16 март 1890 година в Индипендънс, САЩ, в многодетно семейство (седем деца). Завършва Университета в Мисури през 1911 и започва да работи като учител в продължение на пет години. През 1916 г. започва да учи социология в Брин Моур. По-късно започва да работи към американските железници и да изследва работните условия за жени.

В навечерието на Първата световна война Хелън и по-възрастната ̀и сестра създават летен лагер за момичета. Преживяванията в лагера я насочват все повече към интерес спрямо човешкото развитие, а от там и към психоанализата. През 1929 г. по идея на Франц Александер тя заминава за Виена. Там е анализирана от Хелене Дойч и започва да си сътрудничи с Ана Фройд. Хелън Рос успява да осигури средства за клиниката Хампстед (по-късно център Ана Фройд) от Фондацията Маршъл Фийлд в Чикаго. По-късно помага при превода на книгата на Август АйхорнТрудната младеж“.

През 1934 г. се завръща в Чикаго и си отваря частна практика. От 1942 е административен директор на Чикагския психоаналитичен институт. Четиринадесет години по-късно, през 1956 г. Американската психоаналитична асоциация възлага на нея и Бертрам Левин да направят общ обзор на обучителните програми на седемнадесет американски психоаналитични института. Техния обзор излиза през 1960 г. под формата на книга озаглавена „Психоаналитично обучение в Съединените американски щати“. След това Рос се мести във Вашингтон, където става член на Вашингтонското психоаналитично общество и супервайзер на детските аналитици.

Умира на 10 август 1978 година във Вашингтон на 88-годишна възраст.

След смъртта ѝ Ана Фройд пише в писмо до една от сестрите ѝ:

За мен това означава, че нещо неизразимо скъпоценно го няма и никога няма да се върне. Рядката комбинация на доброта и интелигентност, непоколебимост и нежност, толерантност и острота на съждения, приятелство и взискателност на Хелън ѝ бяха толкова присъщи. Надявам се, че тя знае колко много хора и не само аз се чувстват зле.

www.answers.com

Източници[редактиране | редактиране на кода]