Хенри Годуин-Остин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хенри Хавериам Годуин-Остин, портрет от 1890.

Полковник Хенри Хавершам Годуин-Остин (на английски Henry Haversham Godwin-Austen) (6 юли 1834 - 2 декември 1923) английски геолог, топограф и геодезист.

Завършва Кралския военен колеж Сандхърст и през 1851 постъпва в армията. В продължение на дълги години служи като военен инженер-топограф в Индия, като извършва триангулачни измервания на огромни територии от северната част на страната. През 1857, по време на картирането на части от Каракорум открива два колосални ледника – Биафо (63 км) и Хиспар (49 км).

Освен с триангулачна и геодезическа дейност се занимава с геоложки изследвания и изследвания в областта на естествената история на страната и орнитологията на щата Асам (1870-1878).

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982-86 г. Т. 4 Географические открытия и исследования нового времени (ХІХ – начало ХХ в.), М., 1985 г., стр. 187. http://www.bookshunt.ru/b31133_ocherki_po_istorii_geograficheskih_otkritij_t.4
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Henry Haversham Godwin-Austen“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.