Хенри Годуин-Остин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хенри Хавершам Годуин-Остин
Henry Haversham Godwin-Austen
английски геолог, топограф и геодезист
Хенри Годуин-Остин, портрет от 1890 г.
Хенри Годуин-Остин, портрет от 1890 г.

Роден
Починал
2 декември 1923 г. (89 г.)
Англия

РелигияБудизъм
Националност Англия
Учил вКралски военен колеж
Научна дейност
ОбластТопография, геология, геодезия
Семейство
Подпис
Хенри Хавершам Годуин-Остин в Общомедия

Полковник Хенри Хавершам Годуин-Остин (на английски: Henry Haversham Godwin-Austen) е английски геолог, топограф и геодезист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 юли 1834 година в близост до Нютън Абът, Девън, Англия, в семейството на геолога Робърт Остин и Мария Елизабет, дъщеря на генерал-майор сър Хенри Годуин (1784 – 1853).

Остин завършва Кралския военен колеж Сандхърст и през 1851 постъпва в армията. В продължение на дълги години служи като военен инженер-топограф в Индия, като извършва триангулачни измервания на огромни територии от северната част на страната. През 1857, по време на картирането на части от Каракорум открива два колосални ледника – Биафо (63 км) и Хиспар (49 км).

Освен с триангулачна и геодезическа дейност се занимава с геоложки изследвания и изследвания в областта на естествената история на страната и орнитологията на щата Асам (1870 – 1878).

През 1910 г. получава златен медал от Кралското географско дружество.

Умира на 2 декември 1923 година в Англия на 89-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982 – 86 г. Т.4 Географические открытия и исследования нового времени (ХІХ – начало ХХ в.), М., 1985, стр. 187.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Henry Haversham Godwin-Austen в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​