К2

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
К2
К2, заснет от южната страна
К2, заснет от южната страна
Pakistan adm location map.svg
35.8811° с. ш. 76.5133° и. д.
Местоположение на картата на Пакистан
Общи данни
Местоположение Пакистан, Китай
Част от Каракорум
Надм. височина 8611 m
Изкачване
Първо изкачване 31 юли 1954
Лино Лачедели
Ачиле Компаньони
К2 в Общомедия

К2 или Чогори, или Годуин Остин е вторият по височина връх на Земята (след Еверест). Надморската му височина е 8611 m. Намира се в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Индия.

Върхът е открит през 1856 от европейска изследователска експедиция, ръководена от Хенри Годуин-Остин. Името „К2“ е дадено от члена на експедицията Томас Монтгомъри, тъй като върхът е бил вторият, забелязан в Каракорум. Останалите, открити от експедицията върхове, са получили имена K1, K3, K4 и K5, които впоследствеие са заменени съответно с имената Машербрум, Броуд пик, Гашербрум II и Гашербрум I. Въпреки че К2 също е имал местни имена, най-разпространено и използвано е останало „К2“.

Първо изкачване[редактиране | редактиране на кода]

Първото изкачване на К2 е осъществено на 31 юли 1954 от италианската алпийска свръзка Лино Лачедели и Ачиле Компаньони, които са в състава на италианска експедиция с ръководител Ардито Дезио. Първата жена, изкачила К2, е полякинята Ванда Руткевич. К2 е известен с това, че е единственият връх с височина над 8000 метра, към който няма технически лесен маршрут и е значително по-труден за изкачване от първенеца на планетата Еверест.

На 1 август 2008 година се случва една от най-трагичните злополуки, свързани с изкачването на върха – огромно парче лед се откъсва по време на лавина и къса въжетата по маршрута. Трима алпинисти са спасени, но 11 други от най-различни националности загиват.[1][2][3] Последният спасен от оцелелите е италианският алпинист Марко Конфортола, който на 6 август е откаран с хеликоптер в местната военна болница.[4] Историята покрай тези трагични събития е проследена в книгата „Погребани в небесата: Удивителната история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2“.

Български изкачвания[редактиране | редактиране на кода]

На 31 юли 2014 г. в 9 часа сутринта местно време българинът Боян Петров изкачва успешно върха и така става първият българин, изкачил К2.[5][6][7][8]

Дата Алпинист Бележки
31.07.2014 Боян Петров 9 часа сутринта

Библиография на български език[редактиране | редактиране на кода]

Зукерман, Питър, Падоан, Аманда. Погребани в небесата: Удивителната история на хималайските шерпи в най-страшния ден от изкачването на К2. София: Вакон. 2013, стр. 272

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • К2 в Summitpost
  • К2 в Himalaya-Info.org
  • К2 Българо-полска експедиция 2005