Херман Вайл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Херман Вайл
германски учен

Роден
Починал
Научна дейност
Област Теория на числата, теоретична физика
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XX век
Подпис Hermann Weyl signature.jpg
Херман Вайл в Общомедия

Херман Клаус Уго Вайл (* 9 ноември 1885, Елмсхорн8 декември 1955, Цюрих) е немски математик, физик и философ, чиито научни интереси варират от теория на числата и теоретична физика до философия.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Вайл посещава гимназия в Алтона. По препоръка на директора, братовчед на Давид Хилберт, Вайл е приет през 1904 г. в Гьотинген. Там Вайл изучава математика под ръководството на Хилберт, а също така и физика. Допълнително той посещава и курсове по философия при Едмунд Хусерл, където среща бъдещата си съпруга Елена. През 1908 г. Вайл защитава дисертация с научен ръководител Хилберт и през 1910 се хабилитира.

През 1913 г. той се жени за Елена Йосиф от Рибниц, от която има двама сина. През същата година става професор в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. Там среща Алберт Айнщайн, който по това време (1916-1918) развива общата теория на относителността. Вайл работи над математическите основи на общата теория на относителността и възможни обобщения, най-вече вдъхновени от диференциалната геометрия. През 1918 г. публикува един от първите учебници по обща теория на относителността „Пространство, време и материя“.

През 1930 г. той заема пост в Гьотинген, на мястото на Хилберт. През 1933 напуска поста си в Гьотинген поради политическата радикализация и възхода на немския националсоциализъм, (съпругата му Елена е от еврейски произход). Чрез посредничеството на Алберт Айнщайн, Вайл приема позиция в Института за академични изследвания в Принстън, където работи до 1951 година. През 1948 г. той овдовява и през 1950 г. се жени отново за скулпторката Елън Бер в Цюрих. Последните му години са прекарани най-вече в Цюрих. През 1955 г. той получава почетно гражданство в родния си град Елмсхорн; скоро след това почива неочаквано в Цюрих.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hermann_Weyl“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.