Херман Ебингхаус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Херман Ебингхаус
Hermann Ebbinghaus
немски психолог

Роден
Починал
26 февруари 1909 г. (59 г.)
Националност Флаг на Германия Германия
Научна дейност
Област Психология
Работил в Берлински университет
Университет в Бреслау
Университет в Хале
Известен с изследвания върху паметта, Илюзия на Ебингхаус
Повлиян Густав Фехнер
Повлиял Лев Виготски, Шарлоте Бюлер
Херман Ебингхаус в Общомедия

Херман Ебингхаус (на немски: Hermann Ebbinghaus) е германски психолог, един от основателите на експерименталната психология и представител на асоциативната психология. Той е първият психолог, изследвал експериментално ученето и паметта, създава безсмислената сричка, която революционизира изучаването на асоциацията и ученето.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 януари 1850 година в Бармен (днес Вупертал), Германия. Става професор по философия в Бреславския университет. Организатор е (съвместно с А. Кениг) на списанието: „Списание за психологията и физиологията на сетивата“ (на немски: Zeitschrift für Psychologie und Physiologie der Sinnesorgane), обединяващо психолози, които не принадлежат към школата на Вилхелм Вунд.

Умира на 26 февруари 1909 година в Хале на 59-годишна възраст.

Научна дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1905 година той работи по създаването на тест за довършване на изречения – може би първият имащ успех тест за висши умствени способности. Изследователските методи на Ебингхаус са обективни, експериментални и количествени чрез педантично наблюдение и запис. Неговите процедури поставят началото на на данните върху изследванията на асоциацията и ученето, издържали проверката на времето. Кривата на Ебингхаус на запаметяването или забравянето демонстрира, че материалът бързо се забравя в първите няколо часа след заучаването и след това с течение на времето процесът се забавя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия Психология, ред. Реймънд Корсини,1998.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за