Хисарския поп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хисарския поп
български певец
Роден
Димитър Андонов
12 ноември 1941 г. (82 г.)
Музикална кариера
Стилпопфолк, българска народна музика
Инструментивокал, акордеон
Гласбаритон
Активностот 1983 г.

Димитър Андонов, известен с артистичния псевдоним Хисарския поп или само Попа, е български певец, считан за един от основателите на попфолка в България. През 80-те години на 20. век в Хисаря се заражда легендата за „Хисарския поп“ – свещеник, прогонен да се скита по пътищата на България, който пее своите песни, забранени от социалистическия режим по това време. Работил е и като екскурзовод.

Биография

Димитър Андонов е роден на 12 ноември 1941 г. в Брестник.

Началото на своята музикална кариера поставя с кражба на пари от родителите си, с които си купува акордеон. Сам се учи да свири на него – слуша изпълненията по радиото и ги повтаря. В началото на кариерата си работи в Хисарската народна група. Прави записите си сам, с техниката в дома си, а тайно на приятели раздава аудиокасети с изпълненията си. През 1983 г. нелегално издава първата си аудиокасета, разпространявана от ръка на ръка. Записва я в санаториума, където според него "уредбата свиреше по-добре и от тези в Балкантон". Записва сам всичко. Хитове от първата касетка са песните „Елена, Елена“, „Една цигара“, „Дай си сърцето“, „Обичам те“, „Звезди ли искаш да ти свалям“ и „Аз от тебе спомен нямам“.

По времето на социализма обаче песните и славата на народен любимец му носят само проблеми – забраняват му да пее, гонят го от работа, спират участията му в телевизионни предавания. Въпреки това той е привърженик на Тодор Живков и пише песен за него. Представя я в предаването „Карбовски Директно“ [1].

Дискография

  • Оригинална касета 2 (1983)
  • Димитър Андонов 1 (1995)
  • Димитър Андонов 2 (1996)
  • Нестинари (1998)
  • Хумористични народни песни (2007)
  • Избрани хитове (2011)

Видеоалбуми

  • Най-доброто (2005)
  • Димитър Андонов Хисарския поп – Един уникален филм (2006)

Източници

Външни препратки