Хисарския поп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Димитър Андонов
Псевдоним Хисарския поп, Попа
Роден
12 ноември 1941 г. (1941-11-12) (74 г.)
Стил поп-фолк, фолколор
Професии свещеник, певец, музикант
Инструменти акордеон
Глас баритон
Активни години 80-те
Музикален издател Бофиров Мюзик, Сънрайз Маринов

Димитър Андонов, известен с артистичния псевдоним Хисарския поп или само Попа, е български певец, считан за основател на поп-фолка в България.

През 1980-те години в Хисаря се заражда легендата за „Хисарския поп“ – свещеник, прогонен да се скита по пътищата на България, който пее своите песни, забранени от социалистическия режим по онова време.

Началото на своята музикална кариера поставя с кражба на пари от родителите си, с които си купува акордеон. Сам се учи да свири на него – слуша изпълненията по радиото и ги повтаря. Прави записите си сам, с техниката в дома си, а тайно на приятели раздава касетки с изпълненията си. Така от ръка на ръка песните „Елена, Елена“, „Дай си сърцето“ и „Звезди ли искаш да ти свалям“ стават хитове.

По времето на социализма обаче песните и славата на народен любимец му носят само проблеми – забраняват му да пее, гонят го от работа, спират участията му в телевизионни предавания. Въпреки това той е привърженик на Тодор Живков и пише песен за него. Представя я в предаването „Карбовски Директно“ [1]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]