Аудиокасета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Компакт-касета

Аудиокасета (компакт-касета или просто касета) е вид носител на информация на магнитна лента. През втората половина на XX век това е един от най-разпространените носители на звукозапис. На нея може да се записва както аналогов сигнал (музика и говор), така и данни (цифров сигнал). За първи път компакт-касетата е представена през 1963 г. от компанията Philips. Поради относително ниската си цена доста дълго време (от 70-е до 90-е години) компакт-касетата е най-популярното средство за запис, но от 1990 г. насетне е изместена от компактдисковете.

Записът се прави върху магнитна лента с ширина 3,81 mm и дебелина 11 – 27 μm, която е разделена на две (моно запис) или четири звукови пътечки (стерео запис). Всяка касета има две страни за запис. Скоростта на движение на лентата в касетата при прослушване или запис обикновено е 4,76 cm/s. В някои двукасетни устройства има възможност за копиране със скорост 9,5 cm/s, а в диктофоните за продължителен запис се използва скорост 2,38 cm/s.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Компакт-кассета“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.