Хишам Матар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хишам Матар
Хишам Матар, 2011 г.
Хишам Матар, 2011 г.
Роден1970 г. (54 г.)
Професияписател
Националност САЩ
Активен период2006 -
Жанрдрама, мемоари
Награди„Пулицър“ Пулицър (2017)
СъпругаДаяна Матар (? – )
Уебсайтwww.hishammatar.com
Хишам Матар в Общомедия
Уикицитат
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Хишам Матар (на английски: Hisham Matar; на арабски: هشام مطر) е американско-английско-либийски преподавател и писател на произведения в жанра драма и мемоари, виден представител на съвременната либийска литература.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Хишам Матар е роден през 1970 г. в Ню Йорк, САЩ, където баща му работи за либийската делегация към Обединените нации. По-малкият е двамата сина. Баща му Джабала Матар е смятан за дисидент, затова че изказва мнение срещу преврата на полковник Муамар Кадафи през 1969 г. Не след дълго семейството се връща в Триполи, където прекарва шест години.

През 1979 г. баща му е обвинен в реакционизъм спрямо либийския революционен режим и принуден да потърси убежище в Египет с цялото семейство. Хишам и по-големият му брат Зиад завършват средното си образование в Кайро, след което заминават през 1986 г. да учат в Европа, съответно във Англия и Швейцария. От съображения за сигурност, крият истинската си самоличност – представят се за синове на баща египтянин и майка американка, за да оправдаят арабския си вид и американския английски.

През 1990 г. баща му е отвлечен в Кайро и се води безследно изчезнал. През 1996 г. семейството получава две писма с почерка на бащата, в които той пише, че отговорността за отвличането му е на Египетската тайна полиция (Мухабарат), която го предава на либийския режим и той е затворен в прословутия затвор „Абу Салим“ в Триполи.

Хишам Матар следва архитектура и получава магистърска степен по модерен дизайн от колежа Голдсмит на Лондонския университет.

След дипломирането си започва да пише поезия и експериментира в театъра. Започва да пише първия си роман в началото на 2000 г.

Първият му роман „Мъжка страна“ е издаден през 2006 г. Той описва близка до живота на самия автор: бащата на деветгодишния Сюлейман е арестуван и хвърлен в либийски затвор заради политическите си убеждения и дейност, но след като е жестоко малтретиран успява да се завърне при семейството си. Романът е преведен на над 30 езика по света. Получава наградата за първа книга на „Гардиън“, наградата на британските писатели, наградата „Ондатджи“ на Кралското литературно общество, италианската награда Премио Валомброза и наградата за арабско-американска книга.

През 2011 г. е издаден романът му „Анатомията на едно изчезване“. Той също третира темата за връзката баща – син, както вплита въпроси като загуба, отсъствие и политическа тирания.

Мемоарната му книга „The Return“ (Завръщането) е издадена през 2016 г. За нея през 2017 г. е удостоен с наградата „Пулицър“ за автобиография, наградата „Фолио“, както и други престижни награди.

Хишам Матар живее със семейството си в Лондон.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи[редактиране | редактиране на кода]

  • In the Country of Men (2006)
    Мъжка страна, изд.: „ICU“, София (2018), прев. Надежда Розова
  • Anatomy of a Disappearance (2011)
    Анатомията на едно изчезване, изд.: „ICU“, София (2017), прев. Надежда Розова

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • The Return (2016) – мемоари, награда „Пулицър“ за автобиография
  • A Month in Siena (2019) – мемоари

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]