Хорейшо Алджър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хорейшо Алджър
Horatio Alger
американски писател
Роден
Починал
18 юли 1899 г. (67 г.)
Нейтик, САЩ
ПогребанСАЩ

Националност САЩ
Учил вХарвардски университет
Харвардски колеж
Работилписател
Литература
ПсевдонимCharles F. Preston[1]
Подпис
Хорейшо Алджър в Общомедия

Хорейшо Алджър (на английски: Horatio Alger) е американски писател, автор на 135 популярни романа. Повечето му книги описват бедни момчета, които чрез труд, упоритост и късмет се издигат до нивото на средната класа. През последната трета на 19 век романите на Алджър са много популярни в Съединените щати, където той си съперничи по известност с Марк Твен.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Хорейшо Алджър е роден през 1832 г. в Челси, днес Ривиър, Масачузетс, в семейството на унитариански свещеник. През 1852 г. завършва Харвардския университет, след което известно време е учител и се занимава с писане. През 1857 г. се връща в Харвард, за да учи за свещеник и завършва през 1860 г. През 1864 г. става свещеник в унитарианската църква в Брюстър, но през 1866 г. е принуден да напусне, заради обвинения в сексуална злоупотреба с непълнолетни момчета от енорията.

След като е отстранен от свещеническата длъжност, Алджър се премества в Ню Йорк. През 1867 г. публикува романа „Рошавият Дик“ (Ragged Dick), който се превръща в бърз успех и поставя началото на дълга поредица от продължения и книги със сходно съдържание. Алджър умира през 1899 г. в Нейтик, Масачузетс.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ola2002113829 // Посетен на 30 август 2020 г.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Horatio Alger, Jr. в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​