Христо Иванов (художник)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Христо Иванов.

Христо Иванов
български художник
Роден
Починал

Образование Национална художествена академия
Кариера в изкуството
Академия Висш институт по изобразителни изкуства „Николай Павлович“

Христо Николов Иванов е български художник, работещ в областите керамика - сграфито, плакат, дизайн, приложна графика, фотография.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Иванов е роден на 13 март 1930 г. в с. Драгана, Ловешко, в земеделско семейство.

До 9 септември 1944 г. е ученик и не е членувал в никакви политически партии и организации.

След 9 септември 1944 г. една година е учител в с. Долна кула, Кърджалийско. Там е принуден да преподава много от нещата на турски език, включително българска история, тъй като децата не са знаели български език. По тази причина знаел много добре турски език говоримо.

До 1949 г. работи като художник в „Кинефикация и търговия“ – гр. Хасково. Там се запознава с бъдещата си съпруга, която по това време работи като медицинска сестра във Военна болница – Хасково.

Завършва Висшия институт по изобразителни изкуства „Николай Павлович“ в София през 1966 г.

От 1966 г. до пенсионирането си работи като преподавател във Великотърновския университет „Кирил и Методий“, главен асистент по приложна графика.

Член на БКП от 1964 г. и дългогодишен партиен секретар във факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ и много други награди. Участва в множество изложби в България, Полша, Германия, Русия (СССР). Организирал е няколко самостоятелни изложби плакат, дизайн, приложна графика и керамика.

Патриот от цялото си сърце и душа, до края на дните претворява българската азбука в керамичните си творби. Такава е темата и на последната му самостоятелна изложба.

Умира на 25 май 2003 г. във Велико Търново след кратко боледуване от масиран мозъчен кръвоизлив.