Христо Недков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Христо Недков
български музикант, диригент и композитор

Роден
Починал

Христо Недков е български музикант, музиковед, диригент и композитор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Христо Недков е роден на 1 февруари 1927 г. в с. Пресяка, Ловешко. С музика се занимава от ученическите си години, свири на цигулка, ръководи младежки хор. В Българска държавна консерватория / София / постъпва през 1950 г. Учи едновременно музикална педагогика и хорово дирижиране в класа на проф. Г. Димитров. Негови преподаватели са още проф. П. Хаджиев, проф. В. Стоянов, М. Големинов и други видни композитори.

Професионална дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1954 г. се завръща в Ловеч и започва работа с детски и смесени хорове, дирижира струнен оркестър, поставя оперети. Професионално съвместява ангажиментите си и като инспектор по пеене и музика и директор на музикалната школа. Дълги години е на административна работа в Съвета за култура – Център за художествена самодейност. Като композитор – песенник, Христо Недков се изявява още в студентските си години. Този творчески процес не спира и налице са много солови и хорови песни, обработки на автентични народни песни от Ловешкия край.

Творческа дейност[редактиране | редактиране на кода]

През 1990 г. сформира Смесен църковен хор „Евстати Павлов” при катедралния храм „Света Троица“. Полага усилия за подбора на подходящи песнопения като ги аранжира за смесен хор. Написва музиката и на нови: „Яко да царя“, „Елице во Христа“ и др. Над 50 са публикациите му в различни издания, свързани с народното творчество, приемствеността и Люляковите музикални тържества „Панайот и Любомир Пипков“. Безспорният принос на Христо Недков в развитието на традицията, културата, престижа на музикалния живот на Ловеч го прави една от емблематичните личности на този град.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Сборник "100 години Ловчанско читалище „Наука“, Ловеч, 1970