Хърбърт Аптекър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Хърбърт Аптекър
американски историк
Роден
Починал
17 март 2003 г. (87 г.)
Научна дейност
Област История
Образование Колумбийски университет

Хърбърт Аптекър (31 юли 1915 - 17 март, 2003) - американски историк и публицист. Член на Комунистическата партия на САЩ. В течение на много години е професор по история в Училището за социални науки Джеферсън. През 1957-1963 година е главен редактор на списание „Политикъл афеърс“. От 1964 година е директор на Американския институт на марксистки изследвания.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хърбърт Аптекър е роден в Бруклин, Ню Йорк. През 1932 г., когато е на 16, съпровожда баща си при негова командировка в Алабама. Там научава за потисничество на афроамериканците и е шокиран от това, което вижда. При завръщането си в Бруклин, пише в училищния вестник статия, озаглавена „Тъмната страна на Юга“.

През 1936 г. завършва Колумбийския университет. След като получава бакалавърска степен по геология, Хърбърт започва аспирантура по американската история, с особен интерес към епохата на робството. През 1939 г. се присъединява към Комунистическата партия на САЩ, която според него дава пълно икономическо, социално и политическо равенство на афро-американци. По време на Втората световна война той се присъединява към армията и участва в Операция „Овърлорд“. След демобилизацията той е ангажиран с изследователска работа. През 1943 г. получава докторска степен по философия.

През 1964 г. Хърбърт Аптекър оглавява създадения в Ню Йорк Американския институт на марксистки изследвания. От 1957 до 1991 г. работи в Националния комитет на КП на САЩ. От 1960 до 1970 г. е изпълнителен директор на Американския институт на марксистки изследвания. От края на 1960 г. Аптекър често чете лекции в колежи и университети.

През 1966 г. той посещава Виетнам и е един от първите учени, осъдили американските военни действия там.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]