Хърбърт Аптекър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хърбърт Аптекър
Herbert Aptheker
американски историк
Роден
Починал

Националност Флаг на САЩ САЩ
Религия атеизъм
Образование Колумбийски университет
Научна дейност
Област История
Образование Колумбийски университет
Семейство
Съпруга Фей Аптекър (1942–1999)
Деца Бетина Аптекър (р. 1944)

Хърбърт Аптекър (на английски: Herbert Aptheker) е американски историк и публицист. Член на Комунистическата партия на САЩ. В течение на много години е професор по история в Училището за социални науки Джеферсън. През 1957-1963 година е главен редактор на списание „Политикъл афеърс“. От 1964 година е директор на Американския институт на марксистки изследвания.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хърбърт Аптекър е роден на 31 юли 1915 г. в Бруклин, Ню Йорк. През 1932 г., когато е на 16, съпровожда баща си при негова командировка в Алабама. Там научава за потисничество на афроамериканците и е шокиран от това, което вижда. При завръщането си в Бруклин, пише в училищния вестник статия, озаглавена „Тъмната страна на Юга“.

През 1936 г. завършва Колумбийския университет. След като получава бакалавърска степен по геология, Хърбърт започва аспирантура по американската история, с особен интерес към епохата на робството. През 1939 г. се присъединява към Комунистическата партия на САЩ, която според него дава пълно икономическо, социално и политическо равенство на афро-американци. По време на Втората световна война той се присъединява към армията и участва в Операция „Овърлорд“. След демобилизацията той е ангажиран с изследователска работа. През 1943 г. получава докторска степен по философия.

През 1964 г. Хърбърт Аптекър оглавява създадения в Ню Йорк Американския институт на марксистки изследвания. От 1957 до 1991 г. работи в Националния комитет на КП на САЩ. От 1960 до 1970 г. е изпълнителен директор на Американския институт на марксистки изследвания. От края на 1960 г. Аптекър често чете лекции в колежи и университети.

През 1966 г. той посещава Виетнам и е един от първите учени, осъдили американските военни действия там.

Умира на 17 март 2003 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]