Хърбърт Макголфин Шелтън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
д-р Хърбърт Макголфин Шелтън
лекар
Роден
Починал
1 януари 1985 г. (89 г.)

Д-р Хърбърт Макголфин Шелтън (на английски: Herbert Macgolfin Shelton) е американски лекар, застъпник на алтернативната медицина, автор, пацифист и вегетарианец.

Д-р Шелтън е роден на 6 октомври, 1895 в Уайли, Тексас, като син на Томас Мичъл Шелтън (на английски: Thomas Mitchell Shelton) и Мери Франсиз Шелтън (на английски: Mary Frances Shelton). Като дете, Шелтън се интересува много от животните, от техните навици, и особенно от състоянието им по време на боледуване.

Много рано той открива грешките и несъстоятелността на всички добре познати лечебни терапии и започва сам да изследва метода, доказващ, че здравето се поддържа единствено чрез правилен начин на живот. Целта на живота му става една - да избави хората от страха и невежеството им по отношение на болестите и да ги научи как могат сами да си помогнат по пътя към доброто здраве, което е рождено право на всекиго.

Повече от половин век той ръководи собствено здравно заведение, където хора от цял свят, в различно здравословно състояние и с различнен стадий на белестите, от които страдат, идват да предприемат гладуване и да се научат как да запазят здравето си.

От 1972 г. (на 77 годишна възраст), той е напълно прикован на легло от дегенеративни нервно-мускулни заболявания. Тринадесет години по-късно, на 1 януари 1985 г., въпреки многото опити да подобри собственото си здраве, Д-р Хърбърт Шелтън умира.

Източници[редактиране | редактиране на кода]