Хюго Хамилтън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хюго Хамилтън
Хюго Хамилтън, 2018 г.
Хюго Хамилтън, 2018 г.
Роден28 януари 1953 г. (71 г.)
Професияписател
Националност Ирландия
Активен период1990 -
Жанрдрама, исторически роман, трилър, мемоари, документалистика
Награди„Фемина”, „Руни“
СъпругаМери Роуз Дорли (1976 – )
Деца3
Уебсайт

Хюго Хамилтън (на английски: Hugo Hamilton) е ирландски журналист, драматург и писател на произведения в жанра драма, исторически роман, трилър и мемоари.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Хюго Хамилтън е роден на 28 януари 1953 г. в Дъблин, Ирландия. Баща му е ирландски инженер, а майка е германка римокатоличка. Баща му е ирландски националист и забранява на децата си да използват английски език, като настоява да говорят само на немски или ирландски. Това кара Хамилтън да научи езика тайно, и израства с три езика – ирландски, немски и английски.

След дипломирането си работи като журналист на свободна практика в Дъблин. Работил е и в музикалния бизнес и като лектор по ирландска литература и творческо писане. Едновременно започва да пише разкази и романи.

През 1976 г. се жени за журналистката Мери Роуз Дорли. Имат три деца – син Коман, и дъщери Бърч и Сорча.

Проблемите за езика, националната и културна принадлежност и най-вече идентичността на индивида проникват във всичките му разкази и романи. Героите на Хамилтън живеят не само между различни култури и езици, но и между миналото и бъдещето; между невинност и вина; между мъдрост и наивност. През 1992 г. е удостоен с наградата „Руни“ за ирландска литература.

Първият му роман „Surrogate City“ (Сурогатен град) е издаден през 1996 г., след което той се посвещава на писателската си кариера.

В романа си „The Last Shot“ (Последният изстрел) от 1991 г. представя история за последните дни на нацисткия режим през 1945 г. и преплита техния хаос с паралелен разказ за колапса на Берлинската стена през 1989 г. и обещанието за обединение на Германия.

В периода 1994 – 1996 г. работи като преподавател по ирландска литература в Букурещкия университет. През 1998 г. е резидент писател в университета на Йорк, Англия.

През 1996 г. е издаден романа му „Headbanger“ (Главатар), мрачно комичен криминален роман с главен герой детектив Пат Койн, който разследва дребни престъпници в Дъблин, но попада на голяма наркомрежа. Продължението, „Sad Bastard“ (Тъжно копеле) е издаден през 1998 г.

В периода 2001 – 2002 г. получава културна стипендия и пребивава в Берлин. Там завършва първата си мемоарна книга „Белязаните“, която е издадена през 2003 г. Френският превод на книгата е удостоен с френската награда „Femina Etranger“, а италианският с наградата „Джузепе Берто“. Продължението ѝ, книгата „Морякът в гардероба“, е издаден през 2006 г.

През 2008 г. е издаден романа му „Disguise“ (Преобличане), който проследява пътуването, извършено от Хайнрих Бьол в Ирландия, което е в основата на неговия бестселър „Irisches Tagebuch“ (Ирландски дневник).

През 2011 г. е номиниран и за Европейската награда за книга за романа „Ръка в огъня“.

През 2014 г. получава германския Федерален орден за заслуги за приноса си към литературата и разбирателството между Германия и Ирландия. Същата година дебютира като драматург с пиесата си „The Mariner“ (Морякът).

Хюго Хамилтън живее със семейството си в Дъблин.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Самостоятелни романи

Серия „Детектив Пат Койн“ (Detective Pat Coyne)[редактиране | редактиране на кода]

  1. Headbanger (1997)
  2. Sad Bastard (1998)

Участие в общи серии с други писатели[редактиране | редактиране на кода]

Серия „Хотелът на Финбар“ (Finbar's Hotel)[редактиране | редактиране на кода]

Сборници[редактиране | редактиране на кода]

  • Dublin Where the Palm Trees Grow (1996)

Пиеси[редактиране | редактиране на кода]

  • The Mariner (2014)

Документалистика[редактиране | редактиране на кода]

  • The Speckled People (2003) – мемоари, награда „Фемина“
    Белязаните, изд. „Арка“ (2008), прев. Правда Митева
  • The Sailor in the Wardrobe (2006) – мемоари
    Морякът в гардероба, изд. „Арка“ (2010), прев. Правда Митева

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

  • 2007 Blind Eye

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]