Цилертал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Типична гледка от Цилертал

Цилертал (на немски Zillertal) е долина в Алпите, източно от Инсбрук.[1] На нея е наречен един от алпийските дялове - Цилерталските Алпи. Самата тя носи името на река Цилер, приток на Ин, която тече през нея. Административно се намира в провинция Тирол в Австрия. Оградена е от три алпийски масива - Тукските, Цилерталските и Кицбюлските Алпи.

Цилертал е най-голямата долина в системата на Ин (дължина 50 км). Отворена е на север и има заравнено дъно, често резширяващо се до поле. Страните ѝ са стръмни, изпъстрени с циркуси и увенчани от скалисти върхове. Това се дължи на ледниковото минало на долината по време на плейстоценското заледяване. В най-високите си части тя все още съхранява неголеми ледници.

Най-голямото селище е Майрхофен (население 3900 д.). До него се движи известното романтичното влакче, наречено Цилерталбан. Долината е любимо място за почивка и спорт на австрийците и всяка година се посещава от над 500 000 души. Тя е известна с музикалната си традиция, претендира да е родно място на известната коледна песен "Тиха нощ". Групата “Zillertaler Schürzenjäger” е популярна далеч извън границите на долината.[2] Всяка година тук се провежда музикалният фестивал Snowbombing.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Австрия“         Портал „Австрия