Църкви във Велико Търново

от Уикипедия, свободната енциклопедия

През времето на Втората българска държава в нейната столица Търновград (дн. Велико Търново) и околностите са изградени множество църкви и манастири, превърнали се в средища на духовен и културен живот и станали места за съхранение на исторически книги и паметници на българската история. Днес в града има много църкви и параклиси, както и манастир.

Патриаршеската църква на Царевец
Църквата „Св. четиридесет мъченици“
Църквата „Св. Димитър Солунски“

Недействащи църкви[редактиране | редактиране на кода]

Днес паметници на културата са недействащите църкви:

В старата част на града са развалините на църквата „Свети Спас“ и Арменската църква.

Действащи църкви[редактиране | редактиране на кода]

Православен храм „Света Троица“

Търновски светци[редактиране | редактиране на кода]

Манастир Великата Лавра

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Построена, украсена и стенописана по заповед на цар Иван Асен II и посветена на голямата му победа при Клокотница на 9 март 1230 г. над епирския деспот кир Теодор Комнин. През XIII–XIV век е сред най-хубавите и най-богати църкви на манастира, наричан „Велика лавра“. В нея неведнъж е служил патриарх Евтимий.
  2. Намира се под североизточния склон на хълма Трапезица на десния бряг на река Янтра. Тя е най-старата и точно датирана средновековна търновска църква. Свързана е с обявяването на въстанието през 1185 г. под ръководството на болярите Петър и Асен за отхвърляне на византийското владичество. В нея са коронясали първите владетели от Асеновата династия – Петър, Асен и Калоян.
  3. Намира се в подножието на северния склон на хълма Царевец. Предполага се, че църквата е построена в началото на 13 век по инициатива на царица Анна-Мария Унгарска, за да бъдат поставени там мощите на Йоан Поливотски. В нея Калоян е бил провъзгласен за крал, а българският църковен глава – за примас.
  4. Намира се под южния склон на Трапезица на десния бряг на река Янтра, в кв. „Асенова махала“. Представлява масивно изградена каменна постройка с размери 10,4 х 5,12 м. Построена е през 1612 г. върху основите на средновековна църква, която най-вероятно е функционирала през столичния период на Търновград.
  5. Официален сайт на Българската православна църква[неработеща препратка]