Чарлз Шалий-Лонг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Чарлз Шалий-Лонг

Чарлз Шалий-Лонг (Шарл Шайе-Лонг) (на английски и френски Charles Chaillé-Long) (2 юли 1842 - 1917) американски армейски офицер от френски произход.

Роден в Мериленд[1] в емигрантско френско семейство. Взема участие в Гражданската война, като се сражава в битката при Гетисбърг и в края на войната е вече с чин капитан.

През 1869 с чин подполковник е назначен в гранична комисия от страна на египетската армия и през 1870 пристига в Судан, където служи под ръководството на губернатора Чарлз Гордън.[1]

През 1874, вече като полковник е натоварен от губернатора с дипломатическа мисия в Уганда за подписване на договор с краля на Буганда Мутеса I.[1] На 24 април 1874 тръгва от Гондокоро (Джуба) на юг. След два месеца достига областта на север от езерото Виктория и изследва северния бряг на езерото, на изток и запад от залива Мърчисън. Справя се успешно с възложената мисия, тъй като Мутеса I е заинтересован за съюз с египетските власти, като разчита на тях в борбата си с управителя на кралство Буньоро. Получава разрешение от Мутеса I да се върне в Судан не по обичайния сухоземен маршрут, а по воден път. Спуска по река Виктория-Нил и на 11 август 1874 открива езерото Кьога (2590 км2). След това експедицията е нападната от воините на Буньоро, но успява да отблъсне нападението и през октомври се завръща в Гондокоро. В схватката с африканците Шалий-Лонг е ранен в лицето.

В началото на 1875 изследва областта на запад от р.Бахр ел Джебел (Бели Нил), а през 1875-1876 провежда изследване на долното течение на река Джуба в Сомалия. Двегодишното си пребиваване в Африка описва в книгата: „Central Africa”, London, 1876.[1]

През 1877 се завръща в САЩ и назначен за преподавател в правния факултет на Колумбийския университет. След това за известно време е посланик на САЩ в Корея.[1] През 1909 е награден със сребърен медал на Американското географско дружество.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • "Central Africa: Naked Truths of Naked People" (1876)
  • "The Three Prophets" (1884)
  • "Les Sources du Nil" (1891)
  • "L'Égypte et ses provinces perdues" (1892)
  • "La Corée ou Tschösen" (1894)
  • "My Life in Four Continents" (1912)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Центральная Африка: истинная правда о голых людях. // 1877. Посетен на 2013-06-02.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Charles Chaillé-Long“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.