Чарлс Брукс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Чарлс Брукс младши (на английски Charles Brooks, Jr., 1 септември 1942 - 7 декември 1982) е осъден убиец. Той е първият човек в света, екзекутиран със смъртоносна инжекция - процедура, извършена в затвора на Хънтсвил, щат Тексас, САЩ, на 7 декември 1982 година.

Чарли Брукс израства в бедно тъмнокожо семейство, като младеж играе американски футбол. Още млад попада в затвора за притежаване на незаконно огнестрелно оръжие.

Убийството на Дейвид Грегъри[редактиране | редактиране на кода]

На 14 декември 1976 година Брукс отива в гараж за продажба на употребявани коли и поисква да тества кола. Дейвид Грегъри - механик в гаража, го придружава в колата. След като излизат на пътя, Брукс качва приятеля си Уди Лудрес, нападат Грегъри и го затварят в багажника на колата. Отвеждат го в мотел, където го завързват на стол, залепят му устата с лепенка и го застрелват в главата.

По-късно, на процеса, нито Лудрес нито Брукс ще признаят кой е застрелял Грегъри. Поради юридически усложнения, Лудрес получава 40 годишна присъда, докато Брукс получава смъртна присъда.

Върховният съд на САЩ отхвърля със 6 срещу 3 гласа отлагането на изпълнението на смъртната присъда. Държавният съвет за помилване и освобождаване, препоръчва с 2 срещу 1 гласа изпълнението на присъдата.

Изпълнение на присъдата[редактиране | редактиране на кода]

След последното хранене, състоящо се от T-бифтек, пържени картофи, кетчуп, сос „Уорчестър“, бисквити, праскови и студен чай, Брукс е отведен в камерата за изпълнение на екзекуции в затвора в Хънтсвил, щата Тексас. Преди да бъде поставен на леглото за изпълнение на присъдата, Брукс отправя своята последна молитва към Аллах (в затвора преминава към мюсюлманската религия).

В 12:09 ч. са му инжектирани смъртоносни химически субстанции. В 12:16 ч. Брукс е обявен за мъртъв.

След като тялото е извозено към моргата в Хънсвил, трупа е сниман тайно и след няколко дни снимката се появява в местната преса а по-късно и в списание „Нюзуик“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]