Чарлс Брукс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чарлс Брукс
Charles Brooks Jr.
Роден
Починал

Религияислям
Националност САЩ
Престъпна дейност
Престъпленияубийство
Жертви1
Период14 декември 1976
МястоФорт Уърт, Тексас
Присъдасмъртна присъда
Убитекзекутиран със смъртоносна инжекция

Чарлс Брукс младши (на английски: Charles Brooks, Jr., 1 септември 1942 – 7 декември 1982) е американски убиец, осъден на смърт и екзекутиран.

Той е първият човек в света, екзекутиран със смъртоносна инжекция – процедура, извършена в затвора на Хънтсвил, щат Тексас, САЩ, на 7 декември 1982 година.

Чарли Брукс израства в бедно тъмнокожо семейство, като младеж играе американски футбол. Още млад попада в затвора за притежаване на незаконно огнестрелно оръжие.

Убийство[редактиране | редактиране на кода]

На 14 декември 1976 година Брукс отива в гараж за продажба на употребявани коли и поисква да тества кола. Дейвид Грегъри – механик в гаража, го придружава в колата. След като излизат на пътя, Брукс качва приятеля си Уди Лудрес, нападат Грегъри и го затварят в багажника на колата. Отвеждат го в мотел, където го завързват на стол, залепят му устата с лепенка и го застрелват в главата.

По-късно на процеса нито Лудрес, нито Брукс издават кой е застрелял Грегъри. Поради юридически усложнения Лудрес получава 40-годишна присъда, докато Брукс получава смъртна присъда.

Върховният съд на САЩ отхвърля с 6 срещу 3 гласа отлагане на изпълнението на смъртната присъда. Държавният съвет за помилване и освобождаване препоръчва с 2 срещу 1 гласа изпълнение на присъдата.

Екзекуция[редактиране | редактиране на кода]

След последното хранене, състоящо се от T-бифтек, пържени картофи, кетчуп, сос „Уорчестър“, бисквити, праскови и студен чай, Брукс е отведен в камерата за изпълнение на екзекуции в затвора в Хънтсвил, щата Тексас. Преди да бъде поставен на леглото за изпълнение на присъдата, Брукс отправя своята последна молитва към Аллах (след като в затвора преминава към мюсюлманската религия).

В 12:09 ч. са му инжектирани смъртоносни химически субстанции. В 12:16 ч. Брукс е обявен за мъртъв.

След като тялото е извозено към моргата в Хънсвил, трупът е сниман тайно и след няколко дни снимката се появява в местната преса а по-късно и в списание „Нюзуик“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]