Чарлс Грийли Абът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Чарлс Грийли Абът
Charles Greeley Abbot
американски астрофизик

Роден
Починал
Научна дейност
Област Астрономия
Чарлс Грийли Абът в Общомедия

Чарлс Грийли Абът (на английски: Charles Greeley Abbot) е американски астрофизик, дългогодишен директор на Смитсъновата астрофизическа обсерватория (1906-1944). Той изследва слънчевата радиация и нейното въздействие върху климата на Земята.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Чарлс Абът е роден през 1872 г. в Уилтън, Ню Хампшър, в селско семейство. През 1895 г. получава магистърска степен в Масачузетския технологичен институт, след което е асистент на първия директор на Смитсъновата обсерватория Самюъл Пиърпойнт Лангли. Двамата изготвят подробни карти на инфрачервения спектър на Слънцето и изчисляват т.нар. слънчевата константа.

В резултат на наблюдения на времето, Абът предлага хипотезата, че интензивността на слънчевата радиация варира значително и това има реално отражение върху климата на Земята. В продължение на десетилетия той се опитва да убеди научната общност в правотата си, но теорията му е опровергана от данните, получени от сателитни наблюдения, при които данните не са повлияни от метеорологичните условия.

И след пенсионирането си през 1944 г. Абът продължава да защитава своята теория. Той умира през 1973 г. в Ривърдейл, Мериленд.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „Abbot, Charles Greeley.“ Encyclopædia Britannica from Encyclopædia Britannica 2006 Ultimate Reference Suite DVD .[Accessed February 17, 2007].