Чарлтън (остров)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на част от провинция Квебек със залива Джеймс и остров Чарлтън в него
Местоположението на остров Чарлтън в най-южната част на Хъдсъновия залив

Остров Чарлтън (на английски: Charlton Island) е 67-ият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 308 км2, която му отрежда 86-о място сред островите на Канада. Макар островът да се намира на стотици километри южно от архипелага, административно принадлежи към канадската територия Нунавут (най-южният остров на Нунавут) и затова е включен в Канадския арктичен архипелаг. Ненаселен.

Островът се намира в най-южната част на Хъдсъновия залив, по-точно в най-южната част на залива Джеймс, като затваря от северозапад по-малкия залив Рупърт. На 29 км на юг и на 30 км на изток се намират бреговете на канадската провинция Квебек, като в източния проток са разположени няколко по-малки острова – Кеъри, Данби, Тент, Джейкъб и други.

Бреговата линия с дължина 93 км е много слабо разчленена, в голямата си част блатиста и труднодостъпна. От югозапад на североизток дължината му е 30 км, а ширината 15 км.

Релефът е равнинен с максимална височина от 42 м. Островът е изпъстрен с множество малки езера, блата и мочурища.

Чарлтън е открит през септември 1631 г. от английския мореплавател Томас Джеймс (1593 – 1635), който извършва първото му изследване и грубо картиране по време на принудителното му зимуване на острова.

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Канада“         Портал „Канада    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Чарлтон (остров)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.