Червеният кръг (разказ)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за разказа за Шерлок Холмс. За френския филм вижте Червеният кръг.

Червеният кръг
The Adventure of the Red Circle
Илюстрация на разказа от Х. М. Брок
Илюстрация на разказа от Х. М. Брок
АвторАртър Конан Дойл
Първо издание1911 г.
Англия
Оригинален езиканглийски
ЖанрДетективско-приключенски
Видразказ
Публикувано вПреди да падне завесата
ПоредицаШерлок Холмс
ПредходнаТигърът от Сан Педро
СледващаКражбата на чертежите
Начало"Well, Mrs. Warren, I cannot see that you have any particular cause for uneasiness, nor do I understand why I, whose time is of some value, should interfere in the matter."
Край"If we hurry, we might be in time for the second act."
Червеният кръг в Общомедия

„Червеният кръг“ (на английски: The Adventure of the Red Circle) е разказ на писателя Артър Конан Дойл за известния детектив Шерлок Холмс. Включен е в сборника „Преди да падне завесата“, публикуван през 1917 година.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

В къщата на госпожа Уорън се настанява странен наемател. Той живее в една стая на горния им етаж, но никога не се показва. По негово желание му оставят храната на един стол под вратата, а през нощта той често се разхожда из стаята, и изобщо се държи много странно. Госпожица Уорън отива при Холмс за съвет, защото всичко изглежда много подозрително. Това е станало крайно наложително, тъй като скоро съпругът ѝ е бил нападнал на улицата, хвърли ли са върху главата му палто, вкарали са го в кабината на каляската и цял час са го развеждали из града.

Холмс заключава, че в къщата живее не лицето наело стаята, а негов приятел или съучастник, който е преследван от неизвестни хора. Скривайки се заедно с Уотсън в килера, Холмс вижжда, че странния наемател е една жена, която изглежда много уплашена. Виждайки, че тази загадъчна жена редовно иска вестник „Дейли газет“, Холмс предполага, че тя осъществява връзката с партньора си чрез обяви във вестниците. Холмс намира няколко съобщения във вестника. От едно от тях се разбира, че вечерта от къщата, разположена в близост до дома на госпожа Уорън, съучастникът ѝ ще общува с жената с помощта на прост код: „A“ – един знак, „Б“ – два знака и т.н.

Холмс и Уотсън правят засада и скоро виждат как в тъмния прозорец на къщата някой започва да сигнализира със запалена свещ, и то на италиански език. Изведнъж подаването на сигнали спира, и Холмс и Уотсън се втурват в къщата, където се сблъскват с полицейски инспектор Грегсън и господин Левъртън от американската агенция „Пинкертон“. Те проследяват някой си Джорджано, главатар на неаполитански лига „Червения кръг“, която е престъпната организация подобна на мафията. Влизайки в стаята, откъдето са подавани сигналите, детективите намират Джорджано убит с нож в гърлото. Холмс подава светлинен сигнал в прозореца, и скоро в стаята идва жената, която е живяла заключена при госпожо Уорън. Тя се представя като Емилия Лука и обяснява всичко.

Оказва се, че тя и нейният съпруг Дженаро са влезли като младежи в лигата „Червения кръг“, но сега се надяват да скъсат с тази престъпна организация. Те са принуден да бягат и да се крият от преследването на Джорджано и неговите слуги. Съпрузите Лука първо са отишли от Италия в Ню Йорк, но там биват открити от Джорджано, който иска от Дженаро да извърши убийство. Дженаро отказва, уведомява полицията, след това съпрузите са избягали в Лондон, за да се скрият. По време на предаване на светлинни сигнали Джорджано е нападнал Дженаро Лука, но опитът му е бил неуспешен и самият Джорджано е бил убит от Дженаро.

Инспектор Грегсън арестува Емилия Лука, а по-късно ще арестува и Дженаро, но вероятно те няма да бъдат обвинени.

Екранизации[редактиране | редактиране на кода]

През 1922 г. разказът е бил екранизиран в едноименния британски филм с участието на Ейли Норууд като Холмс и Хюбърт Уилис като Уотсън.

В екранизацията от 1994 г. ролите се изпълняват от Джеръми Брет като Холмс и Едуард Хардуик като Уотсън.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • „The Adventure of the Red Circle“, The Boston Sunday Post/Masterpieces of Sherlock Holmes, No. 5 (11 юни 1911). 14 p. illus.
  • „The Adventure of the Red Circle“, Saturday Evening Mail (New York) (20 май 1911); (27 май 1911). 16 p. supplements.
  • „The Adventure of the Red Circle“, Illustrated by H.M. Brock & Joseph Simpson (pt. 1) and by H.M. Brock (pt. 2). The Strand Magazine, 41, No. 243 (March 1911), 258 – 266; 41, No. 244 (April 1911), 428 – 434.
  • „The Adventure of the Red Circle“, The Strand Magazine (New York), 41, No. 243 (April 1911), 290 – 298; 41, No. 244 (May 1911), 472 – 478.
  • „The Adventure of the Red Circle“, Illustrated by Inder Burns. Sunday Chronicle (Manchester) (16 март 1930), 6 – 7.