Червени братя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Червените братя е анархистка терористична група, действала в Османската империя и България от Младотурската революция до Първата световна война. Произлиза от крайно течение в Народната федеративна партия (българска секция) и споделя отоманистки възгледи. Свързана е с Османските тайни служби.

История[редактиране | редактиране на кода]

Групата е основана в Солун скоро след Младотурската революция от юли 1908 г. В нея членуват левичарите санданисти Владимир Попнайденов, Иван Икилюлев, Милан Манолев, Владо Чолаков и Панчо Йосифов.

За кратко към тях се присъединява Георги Парталев, който скоро след това заема висока служба в турската тайна полиция. Той става връзка между терористите анархисти и ръководството на османското разузнаване. Наум Тюфекчиев осигурява нужните взривове за акциите им, а Христо Иванов Дежурния им е свръзка.

В кратки срокове те организират поредица от атентати в България: заговора за убийството на Фердинанд I и Николай II в София през 1912 година и атентата в Градското казино от 1915 година[1].

Влияние[редактиране | редактиране на кода]

Според журналиста Крум Благов атентатът в църквата „Света Неделя“ от 1925 г. е заимстван от идеята на Червените братя да организират атентат в катедралата „Св. Александър Невски“[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония